STOP THE PRESS!

Ikitie -suurelokuvan kuvaukset alkavat helmikuussa 2016

IKITIE –suurelokuvan kuvaukset alkavat helmikuussa 2016 talvikuvausjaksolla, pääkuvausjakso on kesällä 2016 juhannuksesta alkaen, viimeinen kuvausjakso tammikuussa 2017.

Ohjaaja on AJ Annila (Sauna, Jadesoturi), pääosassa Tommi Korpela, tuottaja on Ilkka Matila, elokuva perustuu Antti Tuurin samannimiseen romaaniin

Elokuva on Suomi 100 –juhlavuoden 2017 virallista ohjelmistoa ja suunniteltu ensi-ilta on syyskuussa 2017.

Antti Tuurin kirjan (Ikitie, Otava 2011) sankari Amerikasta palannut Jussi Ketola haetaan yöllä kotoaan ja kuljetetaan mustien autojen kyydissä itärajan pintaan. Siellä hänet aiotaan ampua, mutta Ketola pääsee livahtamaan murhaajiltaan ja juoksee yli rajan Neuvostoliiton puolelle.

Rajan takana Neuvostoliiton valtiollinen poliisi/NKVD antaa hänelle uuden henkilöllisyyden, työpaikan kolhoosista ja järjestää jopa uuden vaimonkin. Yhdessä  vapaaehtoisesti Karjalaan saapuneiden amerikkalaisten kanssa

Ketola rakentaa työläisten paratiisia. Stalinin vainojen myötä paratiisi muuttuu helvetiksi, jossa Ketola mieluummin ottaisi kuulan kalloonsa kuin eläisi, mutta kuolemaapa hänelle ei sallita. Hän näkee ja kokee asioita, joita ei tosiksi uskoisi elleivät ne niitä olisi.

Ikitie oli reitti, jota pitkin Lapuan liikkeen miehet kuljettivat vuonna 1930 kommunisteja tai sellaisiksi epäiltyjä Neuvostoliiton rajalle ja rajan yli. Kansa kutsui näitä retkiä muilutuksiksi kuuluisimpien ihmisrahtaajien Jussi ja Jaakko Muilun mukaan.

”Suomen historiassa on paljon kertomattomia tarinoita. Niiden esille nostaminen on tärkeä osa itsenäisen Suomen satavuotisjuhlavuotta 2017.

Ikitien unohdettujen suomalaisten kohtalo on koskettava ja puhutteleva.” toteaa Suomi 100 –hankkeen pääsihteeri Pekka Timonen.