STOP THE PRESS!

Creed: The Legacy of Rocky (Creed)

Creed - The Legacy of RockyOhjaus: Ryan Coogler
Käsikirjoitus: Ryan Coogler, Aaron Covington
Tuotanto: Robert Chartoff, William Chartoff, Sylvester Stallone, Kevin King Templeton, David Winkler, Irwin Winkler
Pääosissa: Michael B. Jordan, Sylvester Stallone, Tessa Thompson, Phylicia Rashād, Tony Bellew
Arvio: 3/5


Adonis Johnson (Michael B. Jordan) on pienestä pitäen ollut kova nyrkkisankari ja joutunut sen vuoksi myös useasti pulaan. Ollessaan vielä nuori sälli raskaansarjan mestarin Apollo Creedin leski (Phylicia Rashad) tulee noutamaan pojan pois nuorisovankilasta ja kasvattaa tätä kuin omaansa. Vuosien varrella Adonis saa selville, että hän on todellisuudessa Apollon avioton poika ja että hänen isänsä kuoli paljon ennen hänen syntymäänsä venäläisen rautanyrkin Ivan Dragon murjomana.

Ura toimistorottana ei  poikaa kiinnosta, vaikka mahdollisuudet ylennykselle olisi – nyrkkeilijän veri vetää todella lujasti kehään. Valitettavasti kukaan ei ota oikein häntä tosissaan, kun Adonis matsailee mm. meksikolaisissa nyrkkeilybaareissa. On saatava uskottavuutta ja siksi hän matkustaakin Philadelphiaan tavatakseen isänsä parhaimman ystävän ja entisen ottelukaverin Rocky Balboan (Sylvester Stallone). Hän houkuttelee vanhan mestarin valmentajakseen, mutta nykyisin ravintoloitsijana toimiva Balboa suhtautuu asiaa melko penseästi. Tarkan pohdinnan jälkeen hän kuitenkin suostuu muutamalla ehdolla. Adoniksen on keskityttävä todella työskentelemään asiansa eteen.

Edellisen Rocky-elokuvan jälkeen ajattelin, että jokohan nyt Stallonen esittämä nyrkkeilysankari on viimeisen kerran nähty valkokankaalla. Uusi sukupolvi on palauttamassa legendaarisen sarjan uudelleen kehiin, mutta tällä kertaa mestari toimii ns. vetoapuna nuorelle nyrkkisankarille. Eikä Creed hullumpi aloitus olekaan, vaikka paikoitellen tarinasta löytyy sellaisia kömmähdyksiä, jotta tähtiä pitäisi ropista. En ryhdy sitä kuitenkaan tekemään, sillä yllättävän toimiva elokuva kuitenkin on, ja päihittää muutaman Rocky -elokuvan mennen tullen. Adonista esittävä Jordan muistuttaa sopivassa määrin ”isäänsä” esittänyttä Carl Weathersia, joten tältä osin pääosan kautta on saatu Creedin tarinalle moderni jatkumo. Käsikirjoittamisen muille luovuttanut ja tuottajan paikalla istuva Stallone tekee ehkä parhaimman suorituksensa Rockyna sitten ensimmäisen elokuvan. Hänessä on juuri sitä elävyyttä ja aitoutta, jota nuoressa mestaruutta haaveilevassa kaverissa oli. Nyt ikää on tullut ja elämänkokemuksellista otetta on myös Stallonen näyttelijäntyössä. Uhoaminen ja patriotistinen ähky on taakse jäänyttä elämää ja tätä elokuvaa voisikin sanoa hyväksi uudeksi startiksi koko Rocky-elokuvien viitoittamalle franchisingille.

Lisämateriaalina tarjolla kaksi making of -dokumenttia ja poistettuja kohtauksia.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by SF Studios, 2016

Traileri: