STOP THE PRESS!

Star Wars: The Force Awakens

Star Wars: The Force AwakensOhjaus: J.J. Abrams
Käsikirjoitus: Lawrence Kasdan, J.J. Abrams, Michael Arndt
Tuotanto: Kathleen Kennedy, J.J. Abrams, Bryan Burk
Pääosissa: Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill, Anthony Daniels, Peter Mayhew, Kenny Baker, John Boyega, Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Max von Sydow
Arvio: 4,5/5

Tapahtumat sijoittuvat aikaan noin 30 vuotta Jedin paluun tapahtumien jälkeen. Vastarinnan joukkoihin kuuluva lentäjä Poe Dameron (Oscar Isaac) kohtaa Ritarikunnan puolella taistelevan Finnin (John Boyega), joka haluaa paeta ilkeää johtajaansa Kylo Renia (Adam Driver). He onnistuvat pakenemaan pahisten tutuilla lentoaluksilla, mutta keskellä autiomaata vempain saa osuman ja uppoaa syvälle hiekkaan. Finn onnistuu pelastautumaan ja lähtee etsimään lähintä paikkaa, josta hän voisi saada vettä. Hän tapaa yksinäisen romunkerääjän Reyn (Daisy Ridley), joka auttaa pakenevaa miestä ”kaatopaikalta” löydetyllä Millenium Falconilla. Alukselle ilmestyy kuin taiasta vempaimen entinen isäntä Han Solo (Harrison Ford) ja hänen karvainen ystävänsä Chewbacca (Peter Mayhew). Yhdessä he lähtevät tapaamaan Vastarinnan kenraalina toimivaa Leiaa (Carrie Fisher).

Kun muutama vuosi sitten kuulin, että Disney on ostamassa George Lucasilta hänen yhtiönsä Lucasfilmsin ja suunnittelevansa uusia Star Wars -elokuvia, niin tunne oli hyvin ristiriitainen. Nyt se on kuitenkin todettu, että tekijät ovat saaneet vapaat kädet toteuttaa projektin alusta loppuun ja se myös näkyy kokonaisuudessa. Käsikirjoituksesta vastaavat ”Imperiumin vastaiskun” ja ”Jedin paluun” käsikirjoitusta tehnyt, itsekin elokuvantekijä, Lawrence Kasdan ja television sekä elokuvien parista tuttu J.J. Abrams. He ovat nerokkaan tyylikkäästi hyödyntäneet vanhaa luodakseen aivan uuden kokonaisuuden. Elokuva toimii todella erinomaisesti alusta loppuun saakka olemalla samalla myöskin hyvin hauska. Näyttelijäsuoritukset ovat mitä erinomaisempia. Siinä missä vanhat tutut näyttelijät uusivat roolinsa tyylikkäästi, niin uudet nuoret näyttelijät todella pääsevät vauhtiin. Nostaisin jälkimmäisistä eturintamaan Kylo Renia esittävän Driverin ja Reyta esittävän Ridleyn. Heidän suorituksissaan on juuri sellaista otetta, jota tämä elokuva kaipaa. Erinomainen käsikirjoitus ohjauksineen ja ennen kaikkea loistavat näyttelijäsuoritukset tekevät Star Wars: The Force Awakensista viiden tähden elokuvan.

Lisämateriaalia on runsaasti tällä Blu-ray-julkaisulla. Luvassa mm. dokumentti kuinka BB-8 on rakennettu, kuinka lumitaistelukohtaus on toteutettu, ILM:n erikoistehosteista hivenen asiaa, John Williamsin ”seitsemänteen sinfoniaan” tutustutaan ja ennen kaikkea mielenkiintoisin näistä on kuitenkin tunnin mittainen making of -dokumentti ”Secrets of The Force Awakens: A Cinematic Journey”.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Lucasfilm, 2016

Traileri: