STOP THE PRESS!

Jane Eyre

 Jane EyreOhjaus: Sally Cookson
Perustuu Charlotte Brontën romaaniin
Pääosissa: Benji Bower, Will Bower, Craig Edwards, Laura Elphinstone, Felix Hayes, Phil King, Melanie Marshall, Simone Saunders, Maggie Tagney, Madeleine Worrall
Arvio: 5/5

Orvoksi jäänyt Jane Eyre pääsee asumaan enonsa luokse, mutta hänen kuolemansa jälkeen tytön elämä muuttuu kurjemmaksi. Enon vaimo ei pidä yhtään tytöstä ja on tälle ilkeä. Vaimo päättää lähettää lapsukaisen köyhille orpotytöille tarkoitettuun Lowoodin kouluun. Siellä hänestä kasvaa nuori nainen, joka ryhtyy opettamaan uusia oppilaita. Hänelle kuitenkin tarjoutuu kotiopettajattaren työ Thornfield Hallissa. Tavatessaan työnantajansa Edward Rochesterin ensimmäistä kertaa ei ensivaikutelma ole kovinkaan myönteinen. Tämä käytökseltään hivenen karkea ja kiusoitteleva mies kuitenkin osoittautuu aivan toisenlaiseksi kuin millaisen kuvan Jane oli saanut. He keskustelevat paljon ja huomaavat viihtyvänsä toistensa seurassa. Mutta Thornfield Hallissa hallitsee myös synkkä menneisyys, jota Rochester tiukasti salailee.

Tästä Kotiopettajattaren romaani -nimellä paremmin Suomessa tunnetustas Charlotte Brontën klassikkoromaanista on tehty useita teatteri-, televisio- ja elokuvaversioita. Vaikka romaanin julkaisemisesta on kulunut jo yli 170 vuotta, niin sen tarina ei ole kuitenkaan vanhentunut. Päinvastoin, se on hyvinkin moderni monin eri tavoin. Ohjaaja Sally Cookson on onnistunut hivenen huumoria lisäämällä ja tämän päivän ihmisiä koskettavia teemoja korostamalla tekemään siitä erittäin nykyaikaisen näytelmän. Tähän kun lisätään minimalistinen lavastus, niin tarina nousee kuin lentoon lavasteista. Tässä näytelmässä näyttelijöitä kierrätetään roolista toiseen, paitsi Eyrea ja Rochesteria esittäviä Madeleine Worrallia ja Felix Hayesia. Ratkaisu on toimiva ja luo kokonaisuuteen omanlaisensa tunnelman. Jane Eyre osoittaa jälleen kerran sen, että hyvinkin pienesti voidaan tehdä suurten tunteiden näytelmää, olematta kuitenkaan tylsä – sen britit osaavat erittäin hyvin.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Manuel Harlan, 2015

Traileri: