STOP THE PRESS!

Tenavat-elokuva (The Peanuts Movie)

Tenavat - elokuvaOhjaus: Steve Martino
Käsikirjoitus: Craig Schulz, Bryan Schulz, Cornelius Uliano
Tuotanto: Paul Feig, Craig Schulz
Suomenkielisissä äänirooleissa: Onni Sannholm, Waltteri Helisalo, Ofelia Hanttu, Iia Lehto, Samuel Motsakov, Otso Oras, Ella Vesala, Taika Rajapuro, Ranja Omaheimo, Aava Kankkunen, Sampo Kovalainen, Teo Milonoff, Hanna Koskinen, Sanni Lemmetyinen

Alkuperäisäänet: Noah Schnapp, Trombone Shorty, Rebecca Bloom, Anastasia Bredikhina, Francesca Capaldi, Kristin Chenoweth, Alexander Garfin, Noah Johnston, Bill Melendez, Hadley Belle Miller, Micah Revelli
Arvio: 5/5

Jaska Jokusen naapuriin muuttaa pieni punahiuksinen tyttö, eikä aikakaan kun tämä kiltti, mutta hivenen ujo poika ihastuu. Lähestymisyritykset epäonnistuvat yhtälailla kuin leijan lennättäminen. Eikä kehnonlainen koulumenestys paranna itsetuntoa, vaikka nimi menikin väärään paperiin. Soittajamestari Amadeuksesta kiinnostunut hivenen ärhäkkä Tellu neuvoo Jaskaa itsetunnon kohottamisessa, jotta tämä saisi naapurin tytön huomion. Samaan aikaan Ressu kirjoittaa romaania, jossa hän on tosin tehnyt itsestään ensimmäisen maailmansodan mestarillisen sotalentäjän ja ilmataistelun kohteena on itse Punainen paroni. Ehkä siinä sivussa hän voisi pelastaa naispuolisen koiralentäjä Fifin.

Sarjakuvan julkaisemisesta on nyt kulunut 65 vuotta ja ensimmäisestä animaatioelokuvasta 50 vuotta. On aika juhlistaa Tenavia, vaikka itse sarjakuvan luoja Charles M. Schulz menehtyi vuonna 2000. Hänen poikansa ovat tämän elokuvan taustalla. Molemmat ovat kunniottaneeet isänsä perintöä hyödyntäen tarinassa uskollisesti niitä aineksia, joista monissa Schulzin tarinoissa oli kyse. Kun tällaisia yleisölle rakkaita tarinoita kerrotaan modernia tekniikkaa hyödyntäen, on vaarana se, että jokin osa mättää. Usein tarina unohtuu tai uppoutuu kokonaan hienon kuoren alle. Tenavat -elokuvassa näin ei ole. Veljekset ovat huolehtineet yhdessä ohjaaja Martinon ja toisen käsikirjoittajan Ulianon kanssa, että katsojia ei huijata, vaan tehdään elokuvasta aidosti viihdyttävä sekä uusille katsojille että faneille. Näkemäni versio oli suomeksi dubattu. Monet ovat varmasti huomanneet, että olen ollut hyvinkin tiukka näistä suomeksi puhutuista versioista, sillä varsinkin käännöstyö ja ohjaus ovat tärkeitä kokonaisuuden ja viihtyvyyden kannalta. Tässä elokuvassa tämäkin osa on tehty huolella. Jokainen rooli on just eikä melkein, käännöstyö on tehty huolella ja lopulta ohjaus viimeisenä pisteenä on täydellisesti napissa. Tenavat – elokuva on lämminhenkinen kunnianosoitus Schulzin hauskalle ja hivenen anarkistiselle sarjakuvalle.

Lisämateriaalina tarjolla mm. lyhyitä Ressu-animaatioita, dokumentti elokuvan tekemisestä, hivenen muistellaan Tenavia yleensäkin, musiikkivideoita ja ohjeita kuinka voi piirtää mm. Ressun, Jaska Jokusen tai Kaustisen.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Fox-Paramount Home Entertainment, 2016

Traileri: