STOP THE PRESS!

Macbeth

MacbethOhjaus: Justin Kurzel
Käsikirjoitus: Jacob Koskoff, Todd Louiso, Michael Lesslie, Shakespearen näytelmään Macbeth perustuen
Tuotanto: Iain Canning, Laura Hastings-Smith, Emile Sherman
Pääosissa: Michael Fassbender, Marion Cotillard, Paddy Considine, Sean Harris, Jack Reynor, Elizabeth Debicki, David Thewlis
Arvio: 4/5

Macbeth (Michael Fassbender) ja hänen ystävänsä Banquo (Paddy Considine) palaavat voitokkaana suuresta taistelusta, kun he kohtaavat matkalla kolme noitanaista. Heidän ennustuksensa mukaan Macbethista on tulossa Skotlannin kuningas, mutta sitä ennen hän saa haltuunsa Cawdorin kreivikunnan. Kaverille luvataan lähinnä kuningassuvun kantaisyyttä. Ennustus käy toteen yllättävän nopeasti, sillä kuningas lahjoittaa Macbethille kreivikunnan. Kreivin arvo ei kovin innosta tätä miestä, vaan kuninkaan paikalle on päästävä keinolla millä hyvänsä. Juonikkaan vaimon (Marion Cotillard) kanssa he ryhtyvät suunnittelemaan kuninkaan murhaa. Murha onnistuu ja Macbeth lavastaa syyllisiksi humalassa olevat henkivartijat. Kun kuninkaan pojille selviää totuus, he pakenevat maasta peläten tulevan kuninkaan iskua.
 Nyt ahneudella ja vallanhimolla ei ole rajoja, kunnes omantunnon tuskissa Macbeth näkee harhoja, jotka ovat viemässä hänet turmioon.

Tästä Shakespearen hieman Hamletin varjoon jääneestä tragediasta on tehty useita näytelmä- ja elokuvasovituksia. Jälkimmäisen osalta tunnettuja tekijöitä ovat olleet mm. Orson Welles ja Roman Polanski. Jokainen heistä on tehnyt omanlaisensa tulkinnan tästä traagisesta hahmosta. Tällä kertaa ohjaaja Justin Kurzel on tehnyt perinteikkään tulkinnan, sillä dramaturgisesti, dialogisesti ja visuaalisesti pysytään hyvin tiukasti kiinni shakespearemaisessa käsittelytavassa. Tässä elokuvassa ei ole mitään modernia, eikä puhekaan ole sitä kaikkein helpointa nykykatsojalle. Tarjolla on kuitenkin vahvaa ja synkkääkin synkempää draamaa. Juuri sellaista, kuin modernin näytelmäkirjallisuuden kantaisä pystyy katsojalle tarjomaan. Käsikirjoittajat ovat kuitenkin tarinankulkua sen verran nykyaikaistaneet, että monissa kohtauksissa juonen etenemistä on hivenen nopeutettu, kuitenkaan syvällisyyttä menettämättä. Fassbender nimiroolissa osoittaa jälleen kerran osoittaa monipuolinen näyttelijä. Hän pystyy pienieleisesti tulkitsemaan jopa raivokohtauksia, jotka eivät räjähdä kuitenkaan katsojan silmille. Hänen rooliaan täydentää hyvin Cotillardin kylmän viileästi esittämä kuningatar, jota voisi kutsua miehensä mestariaivoiksi. Visuaalisesti elokuva on todella näyttävä. Skotlannin upeat maisemat näyttävät juuri sellaisilta kuin keskiaikaisen tarinan tapahtumapaikkojen pitääkin näyttää. Kurzelin tulkinta Macbethista on perinteitä kunnioittavalla tavalla komea elokuva.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by SF Studios, 2016

Traileri: