STOP THE PRESS!

Kamppailu merta vastaan (In The Heart of The Sea)

In the Heart of the Sea - kamppailu merta vastaanOhjaus: Ron Howard
Käsikirjoitus: Charles Leavitt, Charles Leavittin, Rick Jaffan ja Amanda Silverin tarinan pohjalta pohjautuen Nathaniel Philbrickin kirjaan
Tuotanto: Brian Grazer, Ron Howard, Joe Roth, Will Ward, Paula Weinstein
Pääosissa: Chris Hemsworth, Benjamin Walker, Cillian Murphy, Ben Whishaw, Tom Holland, Brendan Gleeson
Arvio: 4/5

Tapahtumat käynnistyvät vuodesta 1850, kun kirjailija Herman Melville (Ben Whishaw) tapaa Thomas Nickersonin (Brendan Gleeson), joka nuorena toimi kansipoikana valaanpyyntialus Essexillä. Hän on viimeinen elossa oleva ihminen, joka yhä voi kertoa tarinan uskomattomasta reissusta. Tapahtumat siirtyvät talveen 1820. Aluksen kippariksi valitaan kuuluisan merenkävijäsuvun vesa, mutta merenkulkijana kokematon George Pollard (Benjamin Walker) ja hänen apunaan toimii kokenut valaiden pyytäjä Owen Chase (Chris Hemsworth). Herrojen välit eivät ole kaikkein parhaimmat, kun Pollard ei malta kuunnella Chasen ohjeita. Kapteeni päättää kielloista huolimatta kipparoida aluksen suoraan myrskyn silmään ja alus lähes tuhoutuu. Kolme kuukautta he saalistavat valaita Atlantilla, kunnes he päättävät suunnata kohti Tyyntä valtamerta. Pistäytyessään Ecuadorissa Pollard ja Chase tapaavat kapteenin, joka kertoo miehistönsä löytäneen yli 3000 kilometrin päästä lännestä erinomaisen saalistuskohteen, mutta kostonhimoinen ”valkoinen valas” tuhosi hänen aluksensa. Tarinaa uskomatta miehet päättävät ahneuksissaan lähteä etsimään valasta. Pian he joutuvatkin kokemaan elämänsä suurimman seikkailun, jossa elämä ja kuolema ovat vahvasti läsnä.

Ohjaaja Ron Howard tunnetaan lähinnä tasapaksujen draamaelokuvien ohjaajana, mutta parisen vuotta sitten valmistuneella Niki Laudasta ja James Huntista kertovalla Formula 1 -draama Rushilla Howard teki erinomaisen ryhtiliikkeen ohjauksissaan. Tällä kertaa mies on tarttunut Nathaniel Philbrickin palkittuun samannimiseen romaaniin, joka puolestaan perustuu tositapahtumiin. Mieleeni elokuva toi vanhat 50-luvulla valmistuneet seikkailudraamat, joissa oli sopivasti toiminnallisuutta, mutta myös kunnollista draamallista tarinankerrontaa. Howard onnistuu luomaan tähän juuri sopivasti vanhanaikaista tunnelmaa nykyaikaista tekniikkaa ja näyttelijöitä hyödyntäen. Pääosassa nähtävä Hemsworth on juuri sellainen näyttelijä, kuin esimerkiksi Kirk Douglas oli mm. Jules Verne -filmatisoinnissa Sukelluslaivalla maailman ympäri (1954). Juuri sopivasti karismaattista sankarihahmoa, vaikka ei olisikaan valaanpyytäjänä kovin uskottava. Hänen vastavoimaansa Pollardia esittävä Walker on juuri sopivan nössö, kuten hänen roolihahmonsa pitääkin olla – kokematon ja itseensä ottava pikku nilkki. Tämä visuaalisesti näyttävä ja tarinaltaan kiehtova Kamppailu merta vastaan on erittäin hyvä elokuva.

Lisämateriaalina tarjolla mm. ohjaaja Ron Howardin oma ”kapteenin lokikirja” elokuvan teosta, näyttelijät Chris Hemsworth ja Benjamin Walker taustoittavat omia roolihahmojaan, elokuvan tarinan taustoja ja poistettuja ja pidennettyjä kohtauksia.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Warner Bros. Entertainment, 2016

Traileri: