STOP THE PRESS!

Steve Jobs

Steve JobsOhjaus: Danny Boyle
Käsikirjoitus: Aaron Sorkin
Tuotanto: Danny Boyle, Guymon Casady, Christian Colson, Mark Gordon, Scott Rudin
Pääosissa: Michael Fassbender, Kate Winslet, Seth Rogen, Jeff Daniels, Katherine Waterston, Michael Stuhlbarg
Arvio: 4/5Elokuvan tapahtumat käynnistyvät loppuvuodesta 1983, kun Steve Jobs (Michael Fassbender) on valmistautumassa esittelemään Applen uusimman tietokoneen, Machintoshin. Julkaisuun on vielä hivenen aikaa, mutta harmaita hiuksia miehelle tuovat mm. Lisa-projektista ja tietokoneiden avoimuudesta intoileva Steve Wozniak (Seth Rogen) ja ”ei hänen lapsensa” Lisan äiti Chrisann Brennan. Ainoat ihmiset joihin Jobs luottaa ovat uudeksi toimitusjohtajaksi valittu John Sculley (Jeff Daniels) ja markkinoinnista vastaava Joanna Hoffmann (Kate Winslet). Pian hän kuitenkin saa potkut omasta firmastaan, sillä kustannukset kasvavat ja Machintoshin myynti takkuaa. Vuodet kuluvat ja monen mutkan kautta mies kutsutaan takaisin pelastamaan Apple konkurssilta.

Tämä elokuva ei ole missään nimessä tarina Applesta, vaan nimensä mukaisesti miehestä tuon myyttisen yrityksen takaa. Siksi käsikirjoittaja Aaron Sorkin onkin valinnut tietyt aiheet Walter Isaacsonin kirjoittamasta Jobsin virallisesta elämänkerrasta. Näitä teemoja on selkeästi neljä: Steve Wozniak, tytär Lisa ja hänen äitinsä, John Sculley ja tietenkin itse Jobs. Tarinaa ei kerrota kovin kronologisesti, vaan takautumia käytetään aika ajoin selvittämään tiettyjen tapahtumien taustoja. Sorkinin kynä on taas ollut terävä, sillä dialogi on nasevan terävää. Jokainen tilanne ja sana on hyvinkin kuvaava ja antaa katsojalle paikoitellen paljon enemmän, kuin mitä itse kuva.

Ohjaajaksi vaihtui monen käänteen jälkeen brittiläisohjaaja Danny Boyle, joka muistetaan parhaiten elokuvista kuten Trainspotting ja Slummien miljonääri. Hän tekee ihan mainiota työtä ohjaamisessa, mutta hivenen jäin kuitenkin kaipaamaan särmikkyyttä. Olisiko sitä ollut sitten tarjolla, jos ohjaajana olisi ollut alkuperäiseksi ohjaajaksi kaavailtu David Fincher, mene ja tiedä. Boyle hoitaa homman taitavasti alusta loppuun saakka erinomaisten näyttelijäsuoritusten kera. Varsinkin Fassbinder ja Winslet ovat elokuvan todellisia voimia. Heidän kemiansa toimii erinomaisesti ja he saavat puhallettua uskottavuutta juuri Jobsin ja Hoffmannin väliseen työsuhteeseen. Lisäksi jokainen sivurooli on myös hyvin roolitettu. Sculleyta esittävä Daniels on roolissaan mainio ”hillitsijä” Jobsille ja Wozia esittävä Rogen tiukka nörtti, joka pyrkii heittämään kaverilleen vastaehdotuksia. Steve Jobs ei ole täydellinen elokuva, mutta se on hemmetin hieno kuvaus tästä teknologian ja markkinoinin sekoittaneesta taikurista.

Lisämateriaalina making of -dokumentti ja ohjaajan, käsikirjoittajan ja leikkaajan kommenttiraidat.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Universal Sony Pictures Home Entertainment , 2016

Traileri: