STOP THE PRESS!

The Hateful Eight

The Hateful EightOhjaus ja käsikirjoitus: Quentin Tarantino
Tuotanto: Richard N. Gladstein, Shannon McIntosh, Stacey Sher
Pääosissa: Samuel L. Jackson, Tim Roth, Kurt Russell, Walton Goggins, Jennifer Jason Leigh, Bruce Dern, Michael Madsen, Demian Bichir, Channing Tatum
Arvio: 5/5Elokuvan tapahtumat sijoittuvat Yhdysvaltain sisällissodan jälkeiseen aikaan. Kurt Russellin esittämä John Ruth on viemässä murhasta syytettyä Daisy Domergueta (Jennifer Jason Leigh) Red Rockin hirtettäväksi. Matkalla he kohtaavat entisen sotilaan ja nykyisen palkkionmetsästäjän Major Marquis Warrenin (Samuel L. Jackson) ja Red Rockin uuden sheriffin Chris Mannixin (Walton Goggins). Lumimyrskyn yltyessä he joutuvat majoittumaan Minnien putiikkiin, jossa he kohtaavat neljä hyypiötä: entisen etelävaltioiden kenraalin Sanford Smithersin (Bruce Dern), talonmiehenä toimivan Bobin (Demián Bichir), Red Rockin hirttäjän Oswaldo Mobrayn (Tim Roth) ja lehmämies Joe Gagen (Michael Madsen). Kohtaaminen muuttuu kohtalokkaaksi, petos veriseksi, eikä kukaan välttämättä pääse Red Rockiin. Elävänä.

Tämä Quentin Tarantinon kahdeksas elokuva jatkaa herran westernien sarjaa, jonka hänen edellinen elokuvansa ”Django Unchained” aloitti. Tällä kertaa elokuva ei perustu mihinkään aiempaan, vaan Tarantino on työstänyt oman juttunsa. Toki elokuvasta huomaa, että hyvin on mies esikuviensa teokset katsellut, sen verran vaikutteita tästäkin elokuvasta löytyy. Kun hän on onnistunut houkuttelemaan mukaan elokuvamusiikin todellisen maestron, italialaissäveltäjä Ennio Morriconen, niin elokuvahistorian kirjojen sivujen havinaa on luvassa.

Jos sanoisin, että mitään uutta ei ole tarjolla, niin valehtelisin. Itseasiassa Hateful Eight tarjoaa uudenlaisempaa Tarantinoa kuin nopeasti voisi uskoakaan. Nimittäin suurin osa elokuvan tapahtumista tapahtuu yhdessä tilassa ja lähinnä keskustellen. Siksi tiukka dialogi, kiinnostavat henkilöhahmot ja upea kuvaus yhdistyen Morriconen elokuvaa varten säveltämään musiikkiin tekevät siitä poikkeuksellisen teoksen. Eikä pidä unohtaa myöskään upeaa kameratyötä, sillä amerikkalaisen elokuvan parhaimpiin kuvaajiin lukeutuva Robert Richardson luo tarinalle tiukan visuaalisen tarinankerronnan.

Vaikka kestoa onkin lähes kolmisen tuntia, niin Tarantino pitää katsojan hyppysissään. Kiitos kuuluu myös upealle näyttelijäkaartille. Useimmat heistä ovatkin esiintyneet ainakin kerran herran aiemmissa elokuvissa. Jokainen heistä sopii erinomaisesti rooleihinsa, kuin ne olisivat juuri heitä varten kirjoitettu. Vaikka pääosin miehet keskustelevat elokuvan ajan, niin yllättävän vaikuttava kaikessa on kuitenkin suhteellisen hiljaista Daisya esittävä Jennifer Jason Leigh, joka pääsee yllättämään räväkillä ilmeillään ja muutamalla nasevalla lauseellaan. Jos nykywesternklassikolle pitäisi antaa oikea nimi, se olisi Hateful Eight. Sen verran vakuuttava kokonaisuus elokuva on.

Lisämateriaalina tarjolla on making of -dokumentti ja Samuel L. Jackson esittelee 70 mm-elokuvan taikaa.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Scanbox, 2016

Traileri: