STOP THE PRESS!

Sherlock – the Abominable Bride

Sherlock - The Abominable BrideOhjaus: Douglas Mackinnon
Käsikirjoitus: Mark Gatiss, Steven Moffat
Tuotanto: Sue Vertue
Pääosissa: Benedict Cumberbatch, Martin Freeman, Amanda Abbington, Rupert Graves, Louise Brealey, Natasha O’Keeffe, Una Stubbs
Arvio: 5/5

Sherlock Holmes (Benedict Cumberbatch) ja hänen ystävänsä tohtori John Watson (Martin Freeman) ovat jälleen täällä. Tällä kertaa maailmanlaajuiseksi ilmiöksi muodostuneen televisiosarjan sankarit ovat siirtyneet alkuperäisen kirjailijan Arthur Conan Doylen viktoriaaniseen maailmaan. Sarjan käsikirjoittajat Steven Moffat ja Mark Gatiss tarjoavat näin faneille suoranaisen jymypaukun ennen neljättä tuotantokautta, joka nähdään alustavien tietojen mukaan vasta alkuvuodesta 2017.

Tervetuloa 1800-luvun Lontooseen! Afganistanin sodasta palanut Watson etsii asuntoa ja hänelle tarjoutuu mahdollisuus muuttaa Baker Street 221B:hen, jossa asustelee kaupungin paras rikosten selvittäjä Sherlock Holmes. Näin jakson alussa kerrataan pikaisesti se, mistä koko sarja sai alkunsa. Kertauksen jälkeen Watsonin kertojaääni vie katsojat suoraan tarinaan, aivan kuin se olisi itse Conan Doylen itsensä kirjoittama. Scotland Yardin etsivä Lestrade saapuu Baker Streetille kertomaan omituisesta rikosvyyhdistä, jossa murhaajana toimii kuolemankalpea, verenpunahuulinen salaperäinen morsian. Omituisuutta näihin murhiin lisää naisen ennen kohtalon hetkeä mm. lausuma eriskummainen runo. Mestarietsivä on aluksi hyvin epäröivä tapausta kohtaan, mutta pian hänelle selviää, että kyseessä on monimutkaisempi juttu kuin miltä se aluksi näytti.

Tämä puolitoistatuntinen jakso tarjoaa hivenen erilaista Sherlockia kuin mitä aiemmat jaksot ovat olleet. Tärkein syy siihen on tietenkin tekijöiden selkeä valinta keskittyä pitkälti 1800-luvulle sijoittuvaan tarinaan. Vaikka aikamatkailua nykyisyyden välillä harrastetaan muutamaan otteeseen, niin katsoja pysyy yllättävän hyvin jutussa mukana. Moffat ja Gatiss ovat erinomaisesti siirtäneet nykyaikaisen tarinankerronnan viktoriaaniseen maailmaan, sillä jopa ohjaaja Guy Richien Sherlock Holmes -elokuvien vanhahtava maailma tähän verrattuna tuntuu ensimmäisen katselukerran jälkeen lapselliselta ja tarinaltaan turhankin keveältä.

Näyttelijäsuoritukset ovat kautta linjan erinomaisia. Cumberbatch ja Freeman vetävät hommansa suvereenisti ja muut sivuroolit tukevat loistavasti herrojen työtä. Vaikka jakso aluksi tuntuu hyvin irralliselta osalta sarjaan nähden, niin se on kirjoitettu sen verran nerokkaasti, että sillä on selkeät sillat sekä aiempien että tulevien jaksojen suhteen. Vaikkei sarjaa olisikaan nähnyt, silti juttu toimii erinomaisesti myös omana kokonaisuutenaan. Kun sarjan suosio on valtava, niin odotukset katsojilla ovat myös sen mukaisia. Eivätkä tekijät petä katsojien odotuksia, vaan luvassa on todella viihdyttävä erikoispaketti.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by BBC / Hartswood Films, 2016

Traileri: