STOP THE PRESS!

Winter’s Tale

Winter's taleOhjaus: Rob Ashford, Sir Kenneth Branagh
Näytelmä: William Shakespeare
Pääosissa: Dame Judi Dench, Sir Kenneth Branagh
Arvio: 5/5Ohjaaja-näyttelijä-tuottaja Sir Kenneth Branaghia ryhdyttiin tituleeraamaan 80-luvulla oman sukupolvensa Sir Lawrence Olivieriksi. Kun lahjakasta nuorukaista verrattiin legendaariseen elokuvanäyttelijänä ja teatterijohtajanakin tunnettuun Shakespearen tulkitsijaan, niin mistään merkityksettömästä asiasta ei ollut kyse. Viime vuoden loppupuolella hän seurasi esikuvansa jalanjälkiä perustaessaan omaa nimeään kantavan teatterin, joka sijaitsee yhdessä Lontoon vanhimmista yhä toimivista teatterirakennuksista West Endin alueella. Lokakuussa sai ensi-iltansa Branaghin ja Rob Ashfordin ohjaama tulkinta Shakespearen klassikosta Talvinen tarina, joka nyt nähdään lähes tuoreeltaan valkokankaalla.

Sisilian kuninkaan Leontesin (Branagh) lapsuuden ystävä Böömin kuningas Polixenes on vierailulla Sisiliassa ja nauttii ystävänsä vieraanvaraisuudesta pidemmän aikaa. Tulee aika kuitenkin palata kotiin hoitamaan oman maan asioita ja tavata poika monen kuukauden jälkeen. Leontes ei haluaisi tämän vielä lähtevän ja pyytää vaimoansa Hermionea houkuttelemaan Polixenesia jäämään vielä vähäksi aikaa. Hän onnistuukin siinä, mutta oman miehen epäluulo rouvan käyttämiä keinoja kohtaan lisääntyy, kun tämän vatsa alkaa pyöristyä. Siksi Leontes pyytää lordi Camiloa myrkyttämään ystävänsä ja lapsen synnyttyä hän määrää hoviherransa viemään äpärälapsen pois hänen silmistään. Vaimo joutuu oikeuden eteen aviorikoksesta syytettynä, vaikka hänet onkin todettu syyttömäksi. Kesken oikeudenkäynnin saapuu tieto, että Leontesin ja Hermionen poika Mamillius on kuollut. Hermione saa kohtauksen ja hänet todetaan kuolleeksi. Katuva kuningas lupaa surra vaimoaan ja poikaansa joka päivä koko elämänsä ajan. Samaan aikaan lammaspaimenet löytävät pienen vauvelin niityiltä ja ottavat sen hoiviinsa.

Kun puhutaan jouluaikaan tai sen teemoihin sopivista näytelmistä, niin Shakespearen Talvinen tarina on yksi niistä. Vaikka teosta on yleisesti pidetty komediana, niin sitä se ei kuitenkaan ole. Tässä näytelmässä yhdistyy kaikki herran näytelmien tyylit: on tragediaa, draamaa, romantiikkaa ja jopa komediaa. Jos sanon, että tällä näytelmällä on yllättävän iso ”sukulaissuhde” Frank Capran Ihmeellinen on elämä -elokuvan tarinaan, niin en ole kovinkaan kaukana totuudesta. Tässäkin tarinassa käsitellään omalla tavallaan omien tekemisten tai tekemättä jättämisien seurauksia. Branaghin ja Ashfordin käsittelyssä Talvinen tarina on saanut nykyaikaisen ja elokuvamaisen rytmityksen tarinankerrontaan. Jopa Shakespearen vanha dialogi kuulostaa näyttelijöiden suussa siltä kuin he keskustelisivat normaalisti, eikä vain sanoja korostaen, kuten yleensä näissä jutuissa. Kiitos kuuluu myös erinomaisille näyttelijöille. Vaikka päähuomion saavatkin luonnollisesti Dench jaBranagh, niin he antavat erinomaisesti tilaa muille näyttelijöille loistaa kunnolla. Voisi sanoa, että vaikka kaksi tähteä onkin remmissä, niin tästä esityksestä huokuu todella yhteinen ilo ja riemu Shakespearen tarinaa kohtaan. Tämä uuden teatterin ensimmäinen produktio oli suorastaan nautinnollinen tulkinta.

ps. Lisäesityksiä luvassa tammi- ja helmikuun aikana. Lisätietoa täältä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Johan Persson / Kenneth Branagh Theatre Company, 2015

Traileri: