STOP THE PRESS!

World War II Classics — Submarine Special: War at Sea

world_war_classics_war_at_seaOhjaus: Micheal Campbell
Tuotanto: Eagle Rock Media / Lamancha Productions
Pääosissa: Patrick Allen (kertoja)
Arvio: 4,5/5

Sukellusveneiden historia on hyvin mielenkiintoista. Tämänkertainen aiheemme on World War II Classics-sarja dokumenteissa. Ennen 1900-luvun alkua, ei ollut yhtäkään kunnolla toimivaa sukellusvenettä kyetty rakentamaan. Vuonna 1900 Yhdysvaltojen epäilevä laivasto sai ensimmäisen sukellusveneensä, mitä yleisesti kutsuttiin vain Holland-veneeksi. Amerikkalais-irlantilainen keksijä John Holland oli kehittänyt tätä alusta jo 25-vuotta. Syy tähän onnistumiseen oli ns kaksoistyöntövoima järjestelmä, jossa oli polttomoottori pinta-ajoon ja sähkömoottorit & akut vedenalaista liikkumista varten.

Ensimmäisen maailmansodan alkaessa armeijat olivat jo kehittäneet aseistettuja sukellusveneitä. Tosin ilman kehittyneitä sonar ja hydrofonijärjestelmiä sukellusveneet olivat melko sokeita ja puolikuuroja. Ensimmäisen maailmansodan torpedotkaan eivät olleet mitään järin tarkkoja. Sotaa seuranneina vuosina nähtiin mitä mielenkiintoisempia/ järjettömämpiä kokeiluita sukellusvenetekniikassa, lähinnä brittien suunnalta. Näitä olivat esim. sukellusvene-hävittäjänä, lentotukialuksena tai jopa jotain niinkin hullua kuin höyrykäyttöinen sukellusvene.

Mielenkiintoinen asia on se että toisen maailmansodan alkaessa jo kahdellakymmenelläkolmella maalla oli sukellusvenevoimia. Koska sukellusvene oli vielä aika uusi asia ja sukellusvenemalleja oli paljon, oli niiden kaikkien huoltaminen lähinnä logistinen painajainen. Brittien taktiikka oli käyttää sukellusveneitä turvaamaan heidän valtavaa siirtomaaimperiumiaan. Saksalaiset taas valitsivat taktiikakseen käyttää sukellusveneitä tuhoamaan vihollisen kauppalaivastoja. Liittoutuneita vastaan taistellessa tämä oli usein erittäin tuhoisa taktiikka, koska esim. Iso-Britannia oli täysin riippuvainen tuonti-tavarasta ruokkiakseen omaa sota-teollisuuttaan.

Dokumentti käsittelee myös sukellusveneiden sodankäynnin taktiikoita. Vertailu Saksan ja liittoutuneiden taktiikoilla paljastaa todellisen tilkkutäkin. Saksa käytti sukellusveneitään tehokkaaseen hyökkäykseen, kun taas britit käyttivät sukellusveneitään pääasiassa puolustukseen. Amerikkalaiset taas osasivat yhdistää hyökkäyksen ja puolustuksen, kun tähän vielä yhdistetään amerikkalaisten pitkänmatkan sukellusveneet jotka olivat japanilaisten sukellusvenemiehistöjen kauhu. Silti eivät amerikkalaisetkaan sukellusveneet olleet täydellisiä, esimerkiksi sodan ensimmäinen vuoden (1943-44) ajan amerikkalaiset miehistöt joutuivat tyytymään hyvin epäluotettavaan Mk-14 torpedoon. Toisaalla olivat italialaiset sukellusveneet, jotka olivat jo vanhanaikaisia toisen maailmansodan alussa, kuitenkin ne todistivat olevansa Välimeren kovimpia taistelijoita alallaan ja paljolti pelastivat Italian laivaston mainetta (tai siis sen mitä oli pelastettavissa).

Mutta se toisesta maailmansodasta, dokumenteissa käsitellään myös sukellusveneiden ja sukellusvene sodankäynnin kehitystä kylmän sodan aikana. Tämä osio on samanaikaisesti pelottava ja mielenkiintoinen. Tosiasia on, että harvoin tulee ajatelleeksi kuinka tuhovoimainen ase ydinsukellusvene oikeastaan on.

Mika Peltola for smackthjack

Photos copyright by PAN VISION 2006