STOP THE PRESS!

Firenze ja Uffizi (Florence and the Uffizi Gallery)

Firenze and UffiziOhjaaja: Luca Viotto
Rooleissa: Simon Merrells, Arturo Galansino
Arvio: 4/5

Toscanan maakunnassa sijaitseva Firenzen kaupunki on yksi Italian suosituimmista matkailukohteista sen kauneuden ja ennen kaikkea kiehtovan kulttuurin ansiosta. Siellä sijaitsee myös yksi maailman merkittävimmistä taidemuseoista nimeltään Uffizi. Tämä suuriruhtinas Francisco de’ Medicin pyynnöstä rakennettu rakennus valmistui vuonna 1581 . Taiteen mesenaatteina tunnettu de’ Medicin suku sai näytteille useiden aikansa tunnetuimpien taiteilijoiden töitä, kuten Leonardo Da Vincin, Rafaelin Tizianin, Michelangelon ja Sandro Botticellin teoksia. Englantilainen televisioyhtiö Sky ja saksalainen taiteisiin suuntautunut televisiokanava Arte ovat yhteistyössä toteuttaneet esityksen, joka vie katsojat ennennäkemättömällä tavalla Firenzen maisemiin ja ennen kaikkea tutustumaan Uffizin ja muihin Firenzen museoiden teoksiin.

Tämä lähes puolitoistatuntinen elämys on toteutettu täysin kolmiulotteisena. Vaikka olenkin vieraillut kyseisessä taidegalleriassa monia vuosia sitten, niin toteutus oli jotain sellaista, mitä en olisi koskaan uskonut näkeväni. Jokainen maalaus ja veistos on uuden tekniikan avulla pystytty tuomaan katsojan eteen kuin katselisit teosta elokuvamaisesti. Esimerkiksi Botticellin Venuksen syntymä tai Caravaggion Meduusa näyttävät kolmiulotteisina erittäin eläväisiltä. Kertoja esittelee merkittävimmät teokset aika tarkasti, mikä sinänsä yllätti positiivisesti. Ääneen pääsevät myös Uffizin johtaja ja kuraattori. Edellämainittu esittelee paikkaa yleisesti ja jälkimmäinen puolestaan palailee silloin tällöin kertomaan lisää gallerian eri osa-alueista. Mukana on myös dramatisoituja monologeja, joissa ”Francisco de’ Medici” kertoilee, mitä paikka merkitsi Firenzen kaupungille silloin, kun sitä ryhdyttiin rakentamaan ja kun se lopulta avattiin.

Firenze ja Uffizi on kestoonsa nähden tuhti paketti kulttuurihistoriaa. Uusi tekniikka tarjoaa tarinan kerrontaan erinomaiset välineet ja tututkin teokset todella näyttävät kuin näkisit ne ensimmäistä kertaa. Vaikkei olisikaan tuossa kuuluisassa galleriassa koskaan käynyt, niin Firence ja Uffizi tarjoaa elämyksen, joka on todella pakko nähdä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by SKY / Arte, 2015

Traileri: