STOP THE PRESS!

Tuomari Nurmio & Folk Liisa – Ihmemaassa

Tuomari_Nurmio_-_Ihmemaassa Tuotanto: Sony
1. Pieni aurinkoni 2. Rakkauden voima 3. Kahleet 4. Lemmensairas 5. Ruusunen 6. Kuningas 7. Vielä yksi opetus 8. Liisa 9. Paratiisin puutarha 10. Hunajainen kuu 11. Tulivuori 12. Laulu no. 99
Arvio: 3,5/5

Dumari on ahkerassa vedossa. Uutta kamaa pukkaa vuosittain ja se on 65-vuotiaalta ukkelilta kova juttu. Nurmion ollessa kyseessä ei koskaan voi tietää mitä on tulossa. Tällä kertaa Nurmio on ottanut mukaansa avovaimonsa Liisa Eskolan. Meininki on ’autenttista ja luomua’ kuten mies itse sanoo. Kaksi kitaraa, kaksi kurkkua, kenkä ja tamburiini. Siinä se.

Mukana on sekä uutta että myös ennestään tuttua, kuten yksi henkilökohtaisista Nurmio-suosikeistani Rakkauden voima. Se on sovitettu levyn tyyliin akustiseksi, hieman raa’aksi. Homma toimii, kuten pääosin koko levy muutenkin. Koko pitkäsoitto samanlaista tunnelmointia tosin luvalla sanoen on vähän paksu paketti ja kun sävellykset eivät ihan herran parhaimmistoa nyt tällä kertaa ole, iskee välillä herpaannus. Kova puskeminen ja joka raidasta kuuluva rakkaus tekemiseen kuitenkin nostaa levyn innostavaksi äänitteeksi.

Joillakin nettisivustoilla on käyty kovaa väittelyä siitä, osaako Nurmio oikeasti laulaa. En osaa oikein ottaa kantaa, hänen kähinänsä on jo niin vahva osa suomalaista kevyen, ja joskus vähän raskaammankin, musiikin kaanonia, että asialla ei ole enää merkitystäkään. Ainakin Liisan kanssa laulaessa parin äänet soivat hyvin yhteen ja tuntuvat väliltä jopa heleiltä. Pariskunnan laatikkokitarat soivat karusti mutta luovat biiseihin omaa mielenkiintoista soundiaan. Vaikka itse tykkäsin enemmän sekä Spuget- että Hoedown- levyistä, on tämäkin vahva osoitus Nurmion tavasta luoda aina nahkansa ja tehdä mitä mieleen juolahtaa. Levy on äänitetty studiolivenä pienellä Mainmix-studiolla mutta kun isoa bändiä ei ole nyt riesana, niin nauhoituksessa ei ole tarpeenkaan olla mitään sen kummempia kikkailuja.

Kaikesta tästä huokuu tietty kotikutoisuus ja halu vaan tehdä. Ja tehdä siinä samalla vuoden ensimmäinen suomalainen albumi. Eli tässä on jollain lailla palattu blues-folkin alkulähteille. Ja kun duettokumppanina on elämänsellainen, niin se tuo Ihmemaassa-levylle ihan omaa henkeään ja lemmen sävyä. Tiedä vaikka Tuomarilta tulisi tämän vuoden nimiin vielä lisääkin materiaalia.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Sony Music Entertainment Finland, 2016