STOP THE PRESS!

Fearless

fearlessOhjaus: Ronny Yu
Käsikirjoitus: Chris Chow
Tuotanto: William Kong
Pääosissa: Jet Li, Shido Nakamura, Betty Sun, Yong Dong
Arvio: 4/5

Vaikka Jet Li (oikealta nimeltään Li Lian Jie) olikin tehnyt melkoista uraa elokuvien parissa lähinnä kaukoidässä, länsimaissa suurelle yleisölle mies tuli tutuksi vasta elokuvassa ”Tappava ase 4”, jossa hän ensimmäistä kertaa esitti pahista. Tämän jälkeen hänellä on ollut mahdollista valita omat roolinsa. Näistä roolipäätöksistä tietenkin voidaan olla mitä mieltä tahansa, mutta kuitenkaan se ei ole herraa lannistanut. Nyt hänet nähdään Hyo Yuanjian roolissa Ronny Yun (”Kaava 51”, ”Freddie vs. Jason”) ohjaamassa toimintadraamassa ”Fearless”.

Tapahtumat sijoittuvat Kiinaan viime vuosisadan loppupuolelle. Qing-dynastian aika on päättymässä. Kiina on suistumassa kaikkien maiden ”sylkykupiksi”. Siksi Shanghain ulkomaankauppakamari päättää järjestää kilpailun, jolla nöyryyttää kiinalaisia olan takaa. Neljä länsimaista taistelijaa tulevat ottamaan mittaa Kiinan parasta taistelijaa vastaan. Jet Lin esittämän Hyo Yuanijan isä on arvostettu wushu-koulun opettaja. Kaiken lisäksi hän on lajinsa suurempia mestareita, kunnes hän häviää erään taistelun. Hyo Yuanijan haluaisi jatkaa isänsä linjaa, mutta tämä on ollut pitkään sitä mieltä, ettei se sovi astmaattiselle pojalle. Isänsä tappion jälkeen poika kuitenkin päättää aloittaa harjoittelun ja nousta isänsä tasoiseksi mestariksi. Hän ei kuitenkaan ymmärrä sitä, mikä wushu todellisuudessa on. Se ei ole pelkästään fyysistä voimaa, vaan itsensä voittaminen ja ennen kaikkea löytäminen. Monen maaseutuvuoden jälkeen hän palaa takaisin ja on valmis päihittämään Shanghaihin saapuneet ulkomaiset taistelijat.

Mitä voisi sanoa elokuvasta, joka on visuaalisesti kauniisti toteutettu, ja jossa on kiehtovalla tavalla kerrottu tarina ja kauniilla koreografialla toteutettuja taistelukohtauksia. Yksinkertaisesti komea elokuva. Monet varmasti epäröivät katsoa tällaista elokuvaa, kun mukana on runsaasti taistelukohtauksia. Tässä tapauksessa niiden ei ole annettu viedä tarinalta tilaa, vaan tarina toimii tiiviisti visuaalisuuden mukana. Jet Li tekee onnistuneen roolisuorituksen ja onkin siten todettava, että juuri tällaisissa elokuvissa hän on omillaan. Hänen ”amerikkalaiset” elokuvansa on suoranaista roskaa tällaisten rinnalla. Siksi tällaista onkin mukava katsella.

DVD ei sisällä lisämateriaalia.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Beijing Film Studio, China Film Group Corporation, 2006

Traileri: