STOP THE PRESS!

Haastattelussa: Wes Ball

LABYRINTTI - AAVIKKOKOKEETKuinka tämä elokuva, Labyrintti – Aavikkokokeet,
käsittelee nykynuorten ymmärryksestä sotaa kohtaan?

Wes Ball: Nykynuoret jollain tapaa tuntevat elävänsä maailmassa, joka on hivenen sekaisin. He tulevat olemaan ne, jotka pistävät asiat oikeille raiteille. Siksi nämä tarinat kertovat nuorista, jotka ottavat ohjat käsiinsä ja vastuuta toisistaan. Me olemme tässäkin asiassa ajan hermolla, vai mitä? Seuraavan parin vuoden aikana näemme mitä tuleman pitää. Se tulee olemaan pysyvää ja erittäin mielenkiintoista.

Miten haasteellisina koet nämä elokuvat?

Wes Ball:  Ennen kaikkea mielenkiintoisina. Nyt he ovat ulkona labyrintistä, mutta kuitenkin eksyksissä. Maailma on avoinna heille, mutta heillä ei ole minkäänlaista hajua elämänsä seuraavasta siirrosta. Elokuva kertoo siis miten he löytävät paikkansa tästä maailmasta ja mitä he ryhtyisivät tekemään. Ensimmäinen elokuva kertoi ajasta jolloin olit ns. muurien takana ja yritit paeta nähdäkseni millaista elämää niiden takana on. Halusimme kertoa tästä heidän seikkailunsa kautta. Samalla se kertoo, miltä tuntuu tuntea syyllisyyttä ja turhautumista johtajien tekemiin päätöksiin.

Toinen elokuva on edellistä elokuvaa suurempi. Mikä teki siitä haasteellisemman toteuttaa?

Wes Ball: Haastavan, mutta hauskan. Edellisessä elokuvassa en pystynyt toteuttamaan kaikkea haluamaani, eikä minulla ollut resursseja siihen. Nyt budjetti on puolet enemmän kuin edellisessä ja meidän täytyi käyttää jokainen dollari siihen, että tämä todella vaikuttaa isommalta ja paljon eeppisemmältä. Kaiken lisäksi tämä eroaa hivenen aiemmasta. Nyt ei seikkailla klaustrofobisessa tilassa ja yritetä selviytyä paikasta ulos, vaan valtavassa maailmassa, joka ei oikein mahdu ns. kehykseen, ymmärrät varmaan mitä tarkoitan. Halusimme viedä tarinaa vieläkin pidemmälle ja sehän vasta hauskaa onkin.

 Eräs hahmoista uskoo, että toivo on vaarallinen asia. Mitä mieltä sinä olet?

Wes Ball: Ei se sitä ole. Toivo on hyvä asia kohtuuden rajoissa. Siitä tekee vaarallisen se, että se voi myös tappaa ihmisiä. Se voi tehdä pahaa jälkeä, mutta meidän pitää vain luottaa sen hyvyyteen ja siihen että toivo voittaa.

Mitä tällaiset elokuvaprojektit, kuten ”Labyrintti”-elokuvat, paljastavat sinusta elokuvan tekijänä?

Wes Ball: Hyvä kysymys. Ei hajuakaan. Täytyy varmaan tutkailla asiaa muutaman vuoden päästä ja todeta, että en tiennyt mitä olin oikein tekemässä. Vähän naiivia. Olen ehkä huonoin arvostelemaan omia tekemisiäni. Joku muu saa arvioida. Ohjaajana olen pyrkinyt olemaan hyvin spontaani ja rohkea. Jos jokin asia tuntuu oikealta, niin se on niin. Ehkä se näkyy myös kankaalla, en tiedä. Haluan, että yleisö tutisee jännityksestä tuoleissaan. Se vasta hauskaa onkin. Suhde yleisöön on minulle kaikki kaikessa. Siksi haluan varmistaa, että he todella viihtyvät elokuvan parissa.

Photo’s Copyright by Twentieth Century Fox, 2015