STOP THE PRESS!

Ängelby

angelbybluOhjaus: Per Hanefjord
Käsikirjoitus: Luojat Johan Kindblom, Tomas Tivemark sekä Johanna Holmström, Martina Bigert, Maria Thulin, Vanja Torp
Tuotanto: Pontus Sjöman
Pääosissa: Mia Skäringer, Göran Ragnerstam, Joel Spira, Michaela Thorsén, Anna Bjelkerud, Amanda Ooms, Linda Molin, Melker Wernberg
Arvio: 3/5

Eroa miehestään tekevä Vera (Mia Skäringer) muuttaa työpaikan perässä Ängelbyn pikkukaupunkiin samannimisessä ruotsalaisessa tv-sarjassa. Ensi töikseen hän ajaa paikkakunnan jääkiekkolupauksen kuoliaaksi. Vai ajaako? Ruumista ei nimittäin löydy. Muutenkin Ängelby osoittautuu kummalliseksi paikaksi: asukkaista pidetään omituista arkistoa, merkillisiä onnettomuuksia sattuu ja merkillisiä kuolemia riittää paikan historiassa. Jokin suuri salaisuus tuntuu liittyvän metsässä olevaan kivipaateen, ja alkaa vaikuttaa siltä, että Veralle on varattu jokin suuri tehtävä, josta hän ei tiedä mitään.

Ängelbyn vaikutteita ei tarvitse kaukaa hakea: omituisia salaisuuksia niin mieliensä kuin oikeissakin kellareissaan vaalivat pikkukaupungin asukkaat ovat silkkaa Twin Peaksiä – omituinen, outoja puhuva pikku-ukkeli on jo ihan suora laina – ja läheisimpänä niin ikään ruotsalainen Jordskott, jossa pientä paikkakuntaa ympäröivissä metsissä väkevät voimat jylläsivät.

Ihan esikuviensa tasolle ei Ängelby yllä. Tapahtumat ovat sentään liian uskomattomia. Tuntuu oikeastaan siltä, että näyttelijöilläkin olisi vaikeuksia suhtautua rooleihinsa täysin vakavasti. Meillä Solsidan-komediasta tutuksi tullut Säringer vetää roolinsa turhan ilmeettömänä, kun ajattelee kaikkea ällistyttävää, mitä hänen hahmolleen sentään tapahtuu. Mainiot mustan huumorin pilkahdukset sentään piristävät menoa.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by SF Film, 2015

Traileri: