STOP THE PRESS!

Corto Maltese: Collectors Edition

corto_malteseOhjaus: Pascal Morelli
Käsikirjoitus: Thierry Thomas
Tuotanto: Dargaud Marina Productions
Pääosissa: Richard Berry (Corto Maltese)
Arvio: 5/5

Vaikka nuorempana tuli luettua kaikki suomennetut Corto Maltese sarjakuvat, on sitä tullut harvoin ajateltua kuinka paljon tämä italialaisen Hugo Prattin luoma kyyninen mutta hyväsydäminen seikkailija on vaikuttanut suomalaisen sarjakuvan kehitykseen. Parhaillaan kädessäni on Dargaud Marinan tuottama 7½tunnin mittainen kokoelma Corto Maltesea animaationa. Takakannesta päätellen tuntuu, että luvassa on varsinaista herkkua vanhalle Hugo Pratt fanille.

Corto Maltese: Collectors Edition sisältää kolme dvd-levyä ja yhteensä seitsemän ja puoli tuntia materiaalia. Ensimmäisellä levyllä on kaksi elokuvaa ”Ballad of the Salt Sea”; missä tarina pyörii Rasputin nimisen merirosvon ja kahden karkulaisen ympärillä. Sekä ”Caribbean Suite” missä Corto saa käsiinsä salaisen päiväkirjan ja kartan joka osoittaa Mu’n kadonneen mantereen sijainnin. Päiväkirjan ja kartan tulkitsemiseen tarvitaan voodoo-papitar ”kultahuulten” apua.

Levyllä kaksi on kuusiosainen Corto Maltese mini-sarja, joka koostuu seuraavista jaksoista: ”Heads and mushrooms”, ”Banana Conga”, ”Piece in O’Minor for Harps and Nitroglycerine”, ”Out of Misery”, ”Different Romeos Other Julias” ja ”The Leopard Men”. Uskomatonta sinällään on että kaikki jaksot perustuvat saman nimiseen sarjakuva albumiin ja ovat uskomattoman lojaaleja alkuperäiselle tarinalle.

Kolmannella levyllä on elokuvat ”Celtic Suite,” jossa vuosisatoja Stone-hengen alla uinunut velho Merlin herää ensimmäisen maailmansodan meteliin, vain havaitakseen ettei Kuningas Arthur ole maisemissa. Arvatkaapa kenet Merlin yrittää värvätä paikkaamaan tämän puutteen? Viimeisenä elokuvana kolmannella levyllä on ”The Guilded House of Samarkand”, jossa Corto metsästää ei mitään sen vähempää kuin Aleksanteri suuren aarretta vain havaitakseen, että joku muu samannäköinen henkilö on saman aarteen perässä.

Kaikki elementit, joista pidin jo alkuperäisissä Corrto Maltese sarjakuvissa, ovat paikalla animaatiossa. Niin Corton realistinen, ehkä jopa hieman kyyninen, asenne elämää kohtaan kuin muukin. Dialogi on älykästä ja kuvastaa hyvin vuosisadan alkupuolen maailmaa. Animaation graafinen tyyli on kaunista katsottavaa ja jäljittelee Hugo Prattin piirrostyyliä varsin taitavasti.

Tekniseltä puolelta Corto Maltese: Collectors Edition on korkealaatuinen. DVD siirto on lähes täydellinen, ei pakkaus-artefakteja, ei synkronointi virheitä. Voisinpa melkein uskoa, että nämä elokuvat on tuotettu suoraan DVD-masterille. Ääni puolella on englannin kielinen Dolby Digita Stereo ääniraita, josta täytyy sanoa että kerrankin nautittava englannin kielinen dubbaus. Mutta uskon, että jokin niinkin iso studio kuin Dargaud (Euroopan suurimpia) ei varmaan tyytyisi mihinkään sekunda-dubbaukseen (toisin kuin eräät amerikkalaiset yhtiöt). Tekstitykset ansaitsevat erityisen maininnan. Harvoin näkee näin huolellisesti käännettyä animaatiota, levyiltä löytyy tekstitykset niin suomeksi, ruotsiksi, norjaksi ja tanskaksi.

Mika Peltola for smackthejack

photos copyright by Dargaud Marina 2004

Traileri: