STOP THE PRESS!

Les Liaisons Dangereuses

Les Liaisons DangereusesOhjaus: Josie Rourke

Käsikirjoitus: Christopher Hampton perustuen Pierre Choderlos de Laclosin romaaniin

Pääosissa:  Elaine Cassidy, Janet McTeer, Dominic West

Arvio: 5/5

Les Liaisons dangereuses, tai suomalaisittain Valheet ja viettelijät, perustuu  Choderlos de Laclos´n 1700-luvulla kirjoittamaan samannimiseen kirjeromaaniin. Tästä romaanista on syntynyt monia sovituksia näytelmiksi, elokuviksi ja jopa oopperaksi saakka. Ehkä kaikkein tunnetuin sovitus on kuitenkin englantilaisen näytelmäkirjailija Christopher Hamptonin versio. Tästä kyseisestä näytelmästä hän itse sovitti myös elokuvakäsikirjoituksen, josta ohjaaja Stephen Frears ohjasi oman tulkintansa. Tällä kertaa Hamptonin näytelmän toteuttaa pieni lontoolainen Donmar Warehouse -teatteri, joka tunnetaan useiden klassikkonäytelmien uudenlaisista tulkinnoista.

Tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1781, eli muutama vuosi ennen Ranskan vallankumousta.  Markiisitar de Merteuil (Janet McTeer) on päättänyt kostaa entiselle rakastajalleen, koska tämä päätti heidän kiihkeän suhteensa nuoren Cécile Volangesen (Morfydd Clark) tähden. Hän päättää järjestää julman viettelyksen oppitunnin, jonka tarkoituksena on nolata nuori kokematon neito. Kukapa muu olisi loistava rajuksi rakastajaksi kuin häikälemätön naisten kaataja Vicomte de Valmont (Dominic West). Samaan aikaan tällä on viettelysten verkot heitetty myös Madame de Tourvejin (Elaine Cassidy) ylle. Yhdessä de Merteuil ja de Valmont pelavat ihmissuhteilla julmaa peliä, jossa ei jaeta voittoja.

Vaikka romaanin julkaisusta onkin kulunut yli 230 vuotta, niin tarina itsessään on hyvin moderni. Hamptonin käsissä siitä on muodostunut monitasoinen näytelmä, jossa nimensä mukaisesti on valheita, viettelyksiä, kostoa ja myös romantiikkaa. Siis juuri sellainen viihdepaketti, joka vetoaa aikuiskatsojiin. Tässä Donmar Warehousen tulkinnassa McTeerin ja Westin loistavasti esittämät hahmot ovat kuin tämän päivän ihmiset, joiden tavoitteena on keinolla millä hyvänsä oma hyvä. Kun he jyräävät, niin heikommat jäävät jalkoihin. Erinomaisesti de Tourveijia esittävä Cassidy tekee hahmostaan juuri sellaisen, joka pyrkii kaikin keinoin välttelemään viettelystä, mutta lopputulos onkin täysin toinen. Neitseellistä Volangesea esinomaisesti esittävä Clark on kuin viaton nuori neito, joka on rakastunut nuoreen komeaan nuorukaiseen, mutta kohdattuaan Valmontin on muuttunut tytöstä naiseksi. Ohjaaja Josie Rourke on tehnyt tästä näytelmästä lähes baletin, jossa siirrytään ikään kuin  tanssin askelin kohtauksesta kohtaukseen ja samalla myös lavasteet (tai lähinnä huonekalut) siirtyvät kätevästi paikasta toiseen. Les Liaisons dangereuses on laadukasta viihdeteatteria koko rahan edestä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Donmar Warehouse / NT Live, 2016

Traileri: