STOP THE PRESS!

Eisenstein in Guanajuato

eisensteininguanaOhjaus ja käsikirjoitus: Peter Greenaway
Tuotanto: Bruno Felix, San Fu Maltha, Cristina Velasco, Femke Wolting
Pääosissa: Elmer Bäck, Luis Alberti, Maya Zapata, Lisa Owen, Stelio Savante, Rasmus Slätis, Jakob Öhrman
Arvio: 2,5/5

Brittiohjaaja Peter Greenaway ei ole töissään (esim. Piirtäjän sopimus, Zoo ja Arkkitehdin vatsa) tavannut valtavirtaa seurailla. Ihan perinteinen henkilökuva ei ole Eisenstein in Guanajuatokaan.

Montaasiteorian isä, suomalaisen Elmer Bäckin näyttelemä neuvostoliittolainen elokuvaohjaaja, Eisenstein (mm, Panssarilaiva Potemkin) on saanut nuivan vastaanoton Hollywoodissa ja saapunut 1931 Meksikoon tekemään elokuvaa amerikkalaisen sosialistikirjailija Upton Sinclairin järjestämällä rahoituksella. Kovinkaan paljon ei Eisenstein ehdi filmailemaan, sillä hän ihastuu komeaan tulkkiinsa ja kokee ensimmäisen, koko elämänsä mullistavan homoseksuaalisen suhteen.

Ei ihan parasta, vaikkakin tutunoloista Greenawaytähän Eisenstein in Guanajuato on visuaalisessa näyttävyydessään; sitä eisensteinilaista montaasiakin vilautellaan. Tuttuja ovat myös seksuaalisuuden ja kuoleman yhteenkietoutumisen teemat. Itse Eisensteinista Greenaway tekee jonkinlaisen sokerihumalassa riehuvan Vaahteranmäen Eemelin. En tiedä, millainen suuri ohjaaja oikeasti oli, mutta näin katsojana yletön hillunta vain rasittaa. Bäck sinänsä tekee loistoroolin.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Atlantic Film, 2016

Traileri: