STOP THE PRESS!

Jussi-palkitun Ari Matikaisen Sota ja mielenrauha on valittu Tampereen elokuvajuhlien kotimaiseen kilpailusarjaann.

DocPointin avannut ja festivaalin kotimaisen ohjelmiston katsotuin elokuva Sota ja mielenrauha nähdään Tampereen elokuvajuhlien kotimaisessa kilpasarjassa maaliskuussa. Koskettava ja ajankohtainen Sota ja mielenrauha tutkii Suomen sotien vaikutuksia koko kansakunnan mentaliteettiin.

Peloista ja traumoista ei sopinut heti sotien jälkeen puhua, eikä oikein myöhemminkään.
Elokuva koostuu rintaman ja kodin välillä lähetetyistä kirjeistä sekä päiväkirjamerkinnöistä.
Yksityiset kokemukset yhdistyvät taidokkaasti koko kansankunnan historiaan, kun dokumenttia varten haastatellut asiantuntijat avaavat sotaa sekä ihmismielen saloja. Dokumentissa asiantuntijoina kuullaan Ville Kivimäkeä, Tuomas Teporaa, Jenni Kirvestä, Juha Mälkkiä ja Markku Jokisipilää, jotka osaltaan myös tuovat uudenlaisen näkökulman aiheeseen. Rooleissa nähdään nuoret näyttelijälahjakkuudet Verneri Lilja ja Nika Savolainen ja ääniroolissa kuullaan Eeva Putro.

Elokuvan ohjaaja Ari Matikainen on Joensuusta kotoisin oleva ohjaaja ja käsikirjoittaja, joka on tehnyt useita dokumenttielokuvia ja TV-sarjoja. Hän opiskeli Elokuva- ja lavastustaiteen laitoksella Taideteollisessa korkeakoulussa. Hänen lopputyönsä oli dokumenttielokuva Yhden tähden hotelli, joka voitti parhaan dokumenttielokuvan Jussi-palkinnon vuonna 2008.

Sota ja mielenrauha saa ensi-iltansa 11.3.2016 Kinocompany Oy:n levittämänä. 
Tv-esityksestä vastaa YLE. Elokuvan on tuottanut Kinocompany Oy ja napafilms oy / Liisa Juntunen yhteistyössä seuraavien tahojen kanssa: Puolustusvoimat, Lotta Svärd ry, Kaatuneiden muistosäätiö, Sotainvalidien veljesliitto, Suomen elokuvasäätiö, YLE, AVEK

Elokuvan trailer https://vimeo.com/152418782
Facebook www.facebook.com/sotajamielenrauha