STOP THE PRESS!

Ruokala Lokki (Kamome Shokudo)

ruokala_lokkiOhjaus: Naoko Ogigami
Käsikirjoitus: Naoko Ogigami (Perustuu Yoko Muren romaaniin)
Tuotanto: Mayumi Amano
Pääosissa: Satomi Kobayashi, Hairi Katagiri, Masako Motai, Jarkko Niemi, Markku Peltola
Arvio: 3/5

Ruokala Lokki on Suomessa kuvattu japanilainen elokuva, joka vie suomikuvaa maailmalle seesteisinä ja hiljaisina kuvina. Tämä kuva ei varmasti ole aivan väärä sillä olemmehan me suomalaiset kuitenkin aika hiljaista ja rauhallista väkeä: asioihin innostutaan aika hitaasti ja tunteita ei aina näytetä kuin välillä viinan voimalla. Näin näkevät myös japanilaiset meidät mielikuvissaan ja luonteenlaatumme näkyy myös elokuvassa: tyhjiä katuja ja metsää ja hillityn värisiä koteja, joissa suomalaisuus kohtaa seesteisen japanilaisuuden, joka on kai mielikuva suomalaisille japanilaisista.

Tyhjä on myös elokuvan päähenkilön Sachien ravintola kauan aikaa ennen kuin ennakkoluuloiset suomalaiset uskaltautuvat sisälle. Hän kohtaa tyylikkäässä Stockmannin kirjakaupan kahvilassa ujon maannaisensa Midorin, joka on tullut Suomeen vain viikon matkalle. Nainen päättääkin jäädä töihin ruokala Lokkiin ja naiset saavat toisistaan ystävät. Mukaan liittyy vielä kolmas japanilainen, joka on hukannut matkatavaransa ja haluaa myös jäädä töihin ruokalaan. Viimein ensimmäinen asiakas saapuu, joka on suomalainen japania osaava Tommi Hiltunen (Jarkko Niemi). Kaurismäkeläisiä sävyjä omaava elokuva osuu huippuunsa, kun Markku Peltola astelee ruokalaan sisään ja alkaa opettaa jaloa kahvinkeiton taitoa hartaudella niin kuin japanilainenkin opettaisi suomalaiselle teeseremoniaa. Mutta jos olet niin onnekas, että joku opettaa sinut keittämään kunnon kahvia, niin eihän asiat enää niin huonosti ole, sillä silloinhan olet jo suomalaisen sielunelämän ytimessä kiinni ja valmiina valloittamaan suomalaisen sydämen. Tälle ristiretkelle tarvitaan myös kunnon nisua ja joku on kai kertonut Sachielle, että tuoreen korvapuustin tuoksua ei voita mikään.

Suomi-muotoilua, Marimekkoa ja muumeja vilisee tunnistettavasti sekä hieno Kaivopuiston rantareitti, jonka näkymät merelle ovat upeat. Tarja Markus on mainio surullisena naisihmisenä, joka vaan tuijottaa ikkunan ulkopuolella ja viimein rynnii sisään vaatimaan kossua, joka tarjoillaan tyylikkäästi kuin viini. Ruokala Lokki on hiljakseen eteenpäin lipuva mysteeri-elokuva. Päähenkilön Sachien (Satomi Kobayashi) elämästä ei paljastu muuta kuin, että hän harrastaa aikidoa. Midoria esittävä Hairi Katagiri silmät suurina ihmettelevänä on sympaattinen ujona arkajalkana ja rauhallinen Masako (Masako Motai) sopii hyvin tasapainottamaan kolmikkoa. Naisia kuitenkin yhdistää se, että he ovat kaiketi kaikki elämänsä risteyskohdassa ja yrittävät löytää henkistä ja fyysistä kotia. Mutta silti katsojana jään kaipaamaan vielä jotain enemmän sisältöä ja toimintaa. Elokuva on osittain suomeksi ja japaniksi puhuttu ja jo kauniiden Helsinki-kuvien takia sitä katselee mielellään. Dvd:llä on lisäksi kesäinen Helsinki info-paketti, jossa saa tietoa kuvauspaikoista ja suomalaisesta kulttuurista. Minua jää mietityttämää, onko Nuuskamuikkunen todella Pikku Myyn veli, joilla on eri isä? Näin väittää elokuvan muumifani Midori, joka sitten kai tietää japanilaisena jotain enemmän Suomesta kuin minä suomalaisena.

Sari Rivinen for Smackthejack.net

Photo´s copyright`s by Sandrew Metronome, 2007

Traileri: