STOP THE PRESS!

Lissie – My Wild West

Tuotanto: Bill Reynolds / Cooking vinyllissie[1] 1. My wild west overture 2. Hollywood 3. Wild west 4. Hero 5. Sun Keeps risin’ 6. Don’t you give up on me 7. Stay 8. Daughters 9. Together or apart 10. Shroud 11. Go for a walk 12. Ojai
Arvio: 4,5/5

33-vuotias Elisabeth Maurus alias Lissie tekee asiat vähän eri tavalla. Kaunisääninen ja persoonallista musiikkia tekevä nainen oli minulle ennen tätä kuuntelutuokiota tuntematon suuruus mutta nyt aion ottaaa haltuun kyllä laulajattaren aikaisemmatkin kaksi albumia.

Kolmoslevy on siis tulilla ja kun esikoinen ilmestyi 2010, huomataan, että mitään kauheaa kiirettä ei Lissie ole pitänyt. Ja hyvä niin. Hiljaa hyvä tulee. My wild west on täynnä syvälle ihon alle tunkeutuvia, ihon alle meneviä laulelmia, joita ei oikeastaan voi kategorisoida. Folk rockiksi neito itse tämän luonnehtii mutta aineksia tässä musiikissa on paljosta muustakin. Lissie ottaa vaikutteita sieltä täältä ja laittaa sopan myllyyn, josta suoltaa ulos ihan omankuuloistaan tavaraa. Lähimpiä vertailukohtia voisi olla vaikkapa Jem, Amy Macdonald tai vaikka varhaisempi Cyndi Lauper. Jos Lissie olisi mies hän voisi olla esimerkiksi . Nämä ovat kuitenkin hyvin viitteellisiä. Lissie on Lissie.

Ensimmäisenä huomaa, että laulut on tehty nainen ja kitara- pohjalta. Siltä ne kuulostavat ja niin niiden olisi voinut antaa ollakin. Biisimateriaali on niin vahvaa, että minimalismillakin homma olisi ajettu kotiin. Onneksi tuottaja Bill Reynoldsiin ei olekaan iskenyt elefanttitauti vaan monessa paikkaa vähemmän on enemmän. Pienieleisyys on nyt hyve. Levyllä riittää ilmavuutta tukemaan hyviä melodioita ja vahvaa tulkintaa. Ja sitä suurempi mielihyvä kumpuaa kuulijalle, kun dynamiikka rikkoutuu ja joissain kohdin esitellään ohikiitävän hetken verran muhkeaa bändisoitantaa, joka sekin toimii. Yksittäisistä biiseistä ei varmaan nouse tajunnanräjäyttäviä hittejä mutta levy on koottu ovelasti kokonaisuutena. Kappaleet tukevat toisiaan ja ovat sopivasti erilaisia keskenään, niin että pitkäsoitto kuulostaa mietityltä.

Lissie on todella mieleenjäävä ja monipuolinen laulaja. Ja miellyttävä. Ja persoonallinen. Joko mainitsin, että häntä kuuntelee todella mielellään eikä laulusoundi ala missään vaiheessa puuduttaa. Varsinkin alarekisteristä tulkitessaan Lissiessä on selittämätöntä vetovoimaa ja suoranaista seksiä. Se yhdistettynä tyylitajuiseen tuotantoon ja todella vahvaan biisimateriaaliin tekee My wild westistä alkuvuoden kovimpia albumikokonaisuuksia.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Playground music, 2016