STOP THE PRESS!

Naisten kaupunki (La Città delle donne)

naisten_kaupunkiOhjaus: Federico Fellini
Käsikirjoitus: Federico Fellini, Bernardino Zapponi
Tuotanto: Franco Rossellini, Renzo Rossellini, Daniel Toscan du Plantier
Pääosissa: Marcello Mastroianni, Anna Prucnal, Bernice Stegers, Donatella Damiani, Jole Silvani, Ettore Manni
Arvio: 4,5/5

Kun puhutaan elokuvahistorian suurimmista ohjaajasuuruuksista, niin yksi merkittävimmistä on italialaisohjaaja Federico Fellini. Tämä Riminillä keskiluokkaiseen perheeseen vuonna 1920 syntynyt ohjaajamestari ehti luomaan neljän vuosikymmenen aikana ainutlaatuisia tarinoita, joihin on yhdistynyt unelmia, fantasioita, haluja ja muistoja. Siksi herra esittää ihmiset ja tapahtumat hyvin erikoisella tavalla. Hänen tyyliään onkin kutsuttu ”fellinisqueksi”. Vuonna 1980 valmistunut ”Naisten kaupunki” on juuri unenomainen tarina miehen vaelluksestaan naisten maailmassa.

Marcello Mastroianni on Snàporaz on italialainen liikemies, joka istuskelee junassa viinipullo edessään. Hän huomaa vastakkaisella puolella kauniin naisen ja ihastuu tähän. Tämä salaperäinen nainen poistuu vaunusta ja Snàporaz lähtee seuraamaan tätä. Pienen tilanteen jälkeen nainen poistuu junasta yhtä salaperäisesti kuin hän oli poistunut vaunusta. Tämähän pistää sankarillemme hormoonit hyrräämään ja hän päättää lähteä seuraamaan naista, mutta hän ei huomaakkaan, kuinka hänen käsityksensä naisista tulee tuon matkan aikana muuttumaan.

Naisten kaupunki on katsojalle haastava elokuva, sillä Fellini ei päästä todellakaan helpolla. Eikä pidäkään, sillä hän käsittelee miesten ja naisten sukupuolirooleja taitavalla tavalla yhdistettynä hänen hänen omaan unenomaiseen maailmaansa. Elokuva on kuin tehty Mastroiannia ajatellen, sillä hänestä huokuu juuri oivallisesti keski-ikäisen miehen hieman sovinistimainen asenne, mutta joka taidokkaasti muuttuu elokuvan kuluessa. Ehkäpä Fellini on luottanut siihen, että hänen luottonäyttelijänsä onnistuu roolissaan erinomaisesti. Näin hän myös sen tekee. Voisi oikeastaan sanoa, että naiset ovat loppujen lopuksi elokuvassa vain sivurooleissa, sillä asiaa katsellaan aika pitkälti miehen näkökulmasta. Naiset kuitenkin vievät miehen ajatuksia ja lopultahan ne muuttuvat. Tämän dvd-julkaisun huonoin puoli on siinä, että kuva on turhan haalea ja eräässä kohtauksessa löytyy hieman pysähtelyä ja hieman isompaa pikselöitymistä. Ehkäpä dvd-masterissa on ollut vikaa. Joka tapauksessa elokuvakokemuksena ”Naisten kaupunki” on todella suurenmoinen kokemus.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by Future Film, 2006

Traileri: