STOP THE PRESS!

Everest

everestbluOhjaus: Baltasar Kormákur
Käsikirjoitus: William Nicholson, Simon Beaufoy
Tuotanto: Nicky Kentish Barnes, Tim Bevan, Eric Fellner, Baltasar Kormákur, Brian Oliver, Tyler Thompson
Pääosissa: Jason Clarke, Josh Brolin, John Hawkes, Robin Wright, Sam Worthington, Keira Knightley, Emily Watson, Jake Gyllenhaal
Arvio: 2,5/5

Islantilaisohjaaja Baltasar Kormákur herätti Hollywoodin huomion tositapahtumiin perustuvalla yhden miehen selviytymiskamppailua kuvaavalla elokuvalla Syvyys (2012). Hollywood-logiikalla mies pantiin ohjaamaan USA:ssa samantyyppinen, niin ikään todellisuuteen pohjaava elossa rimpuilu, nyt tietysti Ameriikan tyyliin tähdillä miehitettynä ja muutenkin entistä suuremmin tehtynä: Everestissä (2015) hengestään kamppailee yhden sijasta monta ihmistä ja suunta on tietysti ylöspäin. Tukehtuminen ja paleltuminen tässäkin silti uhkaavat.

Vuonna 1996 lähtee useampikin turistiryhmä kiipeämään kohti maapallon korkeimman vuoren, Mount Everestin, huippua. Kiipeilijöiden keskinäinen kilpailu panee ottamaan turhiakin riskejä, ja nopeasti puhjennut myrsky merkitsee suoranaista hengenvaaraa. Jäätävässä viimassa villasukka osoittautuu vilpoiseksi varusteeksi, eikä hapenpuute helpota oloa sekään.

Everestin ensimmäinen tunti kuluu aika turhiksi jääviin ja varsinkin veteliin yrityksiin tutustuttaa katsoja henkilöihin ja olosuhteisiin. Ei olisi haitannut yhtään, vaikka sen olisi leikannut kokonaan pois. No, maisemat ovat kyllä komeita ja muuttuvat komeammiksi, kun varsinaiseen asiaan päästään. Muutenkin elokuva saa vähän ytyä itseensä, kun kiipeilijöiden pinteet alkavat. Kylmyys ja kuolemanhätä tuntuvat kotisohvalle asti. Pettymykseksi tämä silti Kormákurin uralla jää.

Ekstroissa muun muassa ohjaajan kommenttiraita ja pätkiä elokuvan teosta.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Universal Sony, 2016

Traileri: