STOP THE PRESS!

Tom of Finland -elokuvan näyttelijät julkaistiin Berliinin elokuvajuhlilla

Berliinin elokuvajuhlien yhteydessä järjestetyssä lehdistötilaisuudessa julkaistiin tänään Tom of Finland ‑elokuvan kolme suomalaista päätähteä ja ensimmäinen kansainvälinen näyttelijäkiinnitys. Touko Laaksosta näyttelee Pekka Strang, Toukon elämänkumppanin  Velin roolissa nähdään Lauri Tilkanen ja Toukon siskoa Kaijaa näyttelee Jessica Grabowsky. Saksalainen Werner Daehn näyttelee Laaksosen teoksia välittävää taidekauppiasta. Elokuvan kuvaukset käynnistyvät keväällä ja se saa ensi-iltansa 24.2.2017.

Dome Karukosken ohjaamana valkokankaille saapuvaTom of Finland on elokuva elämästä, unelmista, rakkaudesta ja suvaitsevaisuudesta. Elokuvassa Touko Laaksonen  palaa kotiin rintamalta palveltuaan isänmaataan sodassa. Elämä rauhan ajan Suomessa osoittautuu raskaaksi. Homoseksuaalisuutensa vuoksi vainottuna Touko joutuu salaamaan rakkaussuhteensa ja häntä painostetaan avioliittoon. Hän löytää kaipaamansa pakotien kuvataiteesta ja erikoistuu piirroksiin lihaksikkaista miehistä vapaina ja estottomina. Teoksista, jotka hän allekirjoittaa taiteilijanimellä ’Tom of Finland’, tulee ajattomia symboleita kokonaiselle sukupolvelle ja osa vallankumousta seksuaalisten vähemmistöjen oikeuksien puolesta.

« Touko Laaksonen eli aikana, jolloin yhteiskunnan lait ja normit yrittävät kieltää häneltä oikeuden olla oma itsensä. Hänen ja elokuvan tarina on osoitus siitä, miten ihminen voi yksin muuttaa maailmaa aseinaan vain taiteilijan välineet. Muotokuva arvostetusta taiteilijasta, ja muiden teemojen ohella, myös rakkaustarina. Touko Laaksonen todella eli uskomattoman elämän, joka on jaettava koko maailman kanssa, » sanoo Dome Karukoski.

Kansainvälistä yhteistuotantoa kuvataan neljässä maassa : Suomessa, Ruotsissa, Saksassa ja Yhdysvalloissa. Elokuvan tuottaa suomalainen Helsinki-filmi. Yhteistuottajina elokuvassa mukana ovat ruotsalainen Anagram Väst, tanskalainen Fridthjof Film ja saksalainen Neutrinos Productions. Kansainvälistä myyntiä hoitaa Protagonist Pictures. Elokuvan levittää Suomessa valkokankailla Finnkinon teatterilevitys.

Elokuvan budjetti on 3,8 miljoonaa euroa. Rahoittajina mukana ovat Suomen elokuvasäätiö, Suomi100, Swedish Film Institute, Danish Film Institute, Film i Väst, Medienboard Berlin-Brandenburg, Nordic Film and TV Fond, IPR.VC, Creative Europe, YLE, SVT ja DR.