STOP THE PRESS!

Nälkävuosi-elokuva Lucy Loves Draman avulla maailmalle

Ohjaaja Mikko Kuparisen uusin elokuvahanke on kovassa nosteessa. Nälkävuosi on valittu ensimmäisenä suomalaisena elokuvahankkeena Torino Film Lab:n AdaptLab -kehittelyohjelmaan. Kansainvälisille markkinoille tähtäävän elokuvan tuottaa hittielokuva Luokkakokouksen toinen tuottaja, Lucy Loves Draman tuottajana aloittanut Oskari Huttu.  Palkittuun romaaniin perustuva Nälkävuosi on tuotantoyhtiön ensimmäinen elokuvaprojekti.
Torino FilmLab on arvostettu elokuvahankkeiden kehitysfoorumi, jonka puitteissa ovat hankkeitaan työstäneet monet kansainvälisesti palkitut tekijät kuten tuore Golden Globe ja Cannes-voittaja Son of Saul:n ohjaaja Laszlo Nemes. Käsikirjoitusten kehittämistä AdaptLab:ssa ohjaavat mm. ranskalainen tuottaja Isabelle Flauvel, sekä useita kansainvälisesti palkittuja elokuvia käsikirjoittanut romanialainen Razvan Radulescu.

ELOKUVA

Mikko Kuparisen käsikirjoittama ja ohjaama Nälkävuosi on julma selviytymistarina ajasta, jolloin nälkä oli arkipäivää Suomessa. Se perustuu Aki Ollikaisen samannimiseen romaaniin, joka voitti HS:n esikoiskirjapalkinnon vuonna 2012 ja oli myös Finlandia-ehdokkaana. Nälkävuosi on käännetty usealle kielelle ja se on saanut ylistäviä arvosteluja merkittävissä kansainvälisissä medioissa. The Independent lehti valitsi Nälkävuoden viime vuoden parhaiden käännösromaanien listalleen.
Ohjaaja Mikko Kuparinen on innoissaan Nälkävuoden valinnasta Torinoon: ”Tämä on hieno mahdollisuus päästä työstämään käsikirjoitusta eurooppalaisten huippuammattilaisten kanssa. Vaikka tarina on mitä suomalaisin, on sen ydin kuitenkin universaali ja siksi siihen uskotaan myös Suomen rajojen ulkopuolella. Uskomme että tästä voi tulla elokuva jolla on aitoa potentiaalia levitä kansainvälisesti.”

Tuottaja Oskari Huttu ja ohjaaja Mikko Kuparinen neuvottelivat juuri Berliinin elokuvajuhlilla kansainvälisten yhteistyökumppanien kanssa. Tuottaja Oskari Huttu kertoo: ”Hankkeesta ollaan jo tässä kehittelyvaiheessa kiinnostuneita. Neuvottelemme parhaillaan elokuvan levitysoikeuksien myynnistä, sekä yhteistuotantosopimuksista. Nälkävuodesta tulee elokuva jonkalaista ei Suomessa ole vielä tehty. On kunnia päästä tekemään elokuvaversio näin hienosta romaanista.”
Mikko Kuparisen edellinen pitkä elokuva, 2 yötä aamuun, tulee Suomen ensi-iltaan 15.4.2016. Elokuva sai viime syksynä maailmanensi-iltansa Montrealin elokuvajuhlien kilpailusarjassa jossa se voitti parhaan ohjaajan palkinnon. Elokuva voitti myös Valladolidin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla Espanjassa sarjansa parhaan elokuvan palkinnon.

LUCY LOVES DRAMA

Nälkävuosi-elokuvan tuottaa Oskari Huttu Lucy Loves Drama -tuotantoyhtiöstä. Lucy Loves Drama Oy on Lucy Loves Stories Oy:n tytäryhtiö. Yhtiö on perustettu 2015 ja toimii Helsingissä. Lucy Loves Draman taiteellisena vastaavana toimii mm. kahdesti käsikirjoitus-Jussilla palkittu maamme eturivin käsikirjoittaja, näytelmäkirjailija ja ohjaaja Paavo Westerberg. Westerbergin uusimman näytelmän Mahdolliset Maailmat kantaesitys saa ensi-iltansa Kansallisteatterin suurella näyttämöllä 17.2.2016.
Lucy Loves Draman tuottajana toimii aiemmin mm. elokuvien: Reindeerspottting, Kulman Pojat, Kesäkaverit ja Luokkakokous tuottaja Oskari Huttu. Lucy Loves Stories Oy:n perustajia ovat kokeneet liikkuvan kuvan ammattilaiset: luova johtaja Rane Tiukkanen, vastaava tuottaja Marko Antila ja toimitusjohtaja Mikko Räisänen. Lucy Loves Stories Oy on genre- ja jakelutieriippumaton tarinankerrontayhtiö, jonka toimialueina ovat pitkän elokuvan lisäksi mainoselokuvat, television ja internetsisällöt.

Suomen elokuvasäätiö on myöntänyt projektille sekä käsikirjoitustukea, että hankekehittelytukea.