STOP THE PRESS!

Takaisin pintaan

Takaisin pintaanOhjaaja: Juan Reina
Tuotanto: Juho Harjula
Mukana dokumentilla mm. Patrik Grönqvist, Kai Känkänen, Vesa Rantanen, Sami Paakkarinen
Arvio: 4,5/5

Pari vuotta sitten kaksi suomalaista sukeltajaryhmää lähti Pohjois-Norjassa sijaitsevan Plurdalenin vesistön uumeniin. Kaikki ei mennyt kuin piti ja kaksi sukeltajaa menehtyi vaikeissa olosuhteissa (tapaturmasta voi lukea enemmän tästä). Takaisin pintaan ei ole dokumenttielokuva tästä onnettomuudesta, vaikka sen alussa aihetta hivenen taustoitetaankin. Nimensä mukaisesti se on dokumentti pelastusoperaatiosta, joka toteutettiin kaikessa hiljaisuudessa. Aiemmin kansainvälinen pelastusryhmä oli päättänyt lopettaa suomalaisryhmän pelastusyritykset, koska he pitivät syvimpiä paikkoja hengenvaarallisina. Kolme onnettomuudesta selvinnyttä sekä kahta menehtynyttä sukeltajaa kouluttanut sukelluskouluttaja päättävät lähteä viranomaisten kielloista huolimatta uhkarohkealle reissulle hakeakseen ystävänsä pois luolasta.

Juan Reinan ohjaama elokuva ei ole pelkästään dokumentti sukellusmatkasta syvälle luolaan, vaan se on samalla dokumentti todellisesta kunnioituksesta edesmenneitä kohtaan ja siitä tahdonvoimasta, jonka avulla ruumiit saadaan nostettua ylös vaikka pelissä on oma henki luonnonvoimia vastaan. Vaikka aihe saattaa herkemmälle katsojalle kuulostaa ahdistavalta, niin Takaisin pintaan ei kuitenkaan ahdista. Siinä toteutuu vanha sanonta siitä, että kaveria ei jätetä. Kuten yksi sukeltajista sanoo eräässä kohtauksessa: minne hän voisi kukat sitten viedä, jos nämä menehtyneet jäisivät syvyyksiin? Katsojaa viedään suurimmaksi osaksi veden pinnan alla, missä suurin dokumentin jännitteestä luonnollisesti on. Sukeltajien keskustelut (jotka ääniteknisitä syistä on tekstitetty) ovat hyvin rauhallisia, vaikka välillä pääsee huumorikin valloilleen tilanteen rauhoittamiseksi. Takaisin pintaan on koskettava dokumentti todellisesta välittämisestä luonnon voimien rinnalla.

Lisämateriaalia on tarjolla jonkin verran. Dokumentissa esiintyvät sukeltajat esittäytyvät videoiduissa henkilökuvissaan ja lisäksi mukana on myös neljä lyhyt dokumenttia.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Monami Agency / Atlantic Film, 2016

Traileri: