STOP THE PRESS!

The Big Short

The Big ShortOhjaus: Adam McKay
Käsikirjoitus: Charles Randolph ja Adam McKay Michael Lewisin kirjan pohjalta
Tuotanto: Dede Gardner, Jeremy Kleiner, Arnon Milchan, Brad Pitt
Pääosissa: Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling, Brad Pitt, Melissa Leo, Hamish Linklater, John Magaro, Rafe Spall, Jeremy Strong, Marisa Tomei, Finn Wittrock
Arvio: 5/5Entinen neurologi, nykyinen sijoittaja Michael Burry (Christian Bale) on lahjakas tulosten analysoija ja pystyy nopeasti tekemään arvion markkinoiden kokonaistilanteesta. Kun hänelle selviää, että pankit antavat holtittomasti subprime-lainoja ns. riskiasiakkaille, hän ryhtyy toimimaan päinvastoin kuin esimerkiksi hänen sijoitusyhtiönsä pomot suosittelevat. 
Välittäjänä toimiva Jade Vennett (Ryan Gosling) saa vihiä Burryn tiedoista ja lähettää vahinkoviestin pessimistisesti rahoitusmarkkinoihin suhtautuvalle Mark Baumiille (Steve Carell). Kun asia valkenee, on hänkin tiiminsä kanssa mukana remmissä. Selviää, että kaksi arvoltaan erittäin kehnoa lainapakettia on niputettu yhteen ja sitä markkinoidaan ihmisille kaikkein ylimmällä AAA-luokituksella. Kaiken lisäksi velkasitoumuksia on tehty ilman kunnon vakuuksia.
 Nuoret nälkäiset sijoittajat Charlie Geller (John Magaro) ja Jamie Shipley (Finn Wittrock) löytävät vahingossa Vennettin muistiinpanot, joissa esitellään lyhykäisyydessään nykytilanne ja tulevaisuuden mahdollisuudet. He päättävät ottaa yhteyttä jo eläkkeelle jääneeseen pankkiriin Ben Rickertiin (Brad Pitt), joka lupaa auttaa heitä rikastumaan pistäytymällä heidän kanssaan Las Vegasin ’sijoitusmessuilla’. Menestyksekkään reissun päätteeksi on paljastettava menestyksen varjopuoli.

Vaikka elokuva itsessään perustuu Michael Lewisin samannimiseen romaaniin, niin tarina pohjautuu todellisiin tapahtumiin. Osa henkilöiden ja yhtiöiden nimistä on luonnollisesti muutettu, jotta vältytään suuremmilta oikeusjutuilta. Elokuva keskittyy tiiviisti neljän miehen toimintaan tässä suuressa hullunmyllyssä. Ymmärrän hyvin, että katsoja voi olla tapahtumista pää pyörällä, sillä tämä hivenen yli kaksituntinen elokuva tarjoaa melkoisen vuoristoradan 2000-luvun huikeimmassa taskusta toiseen -operaatiossa. Elokuvassa viljellään runsaasti erilaisia pörssitermejä, jotka eivät useammalle katsojalle avaudu. Onneksi niihin tarjoillaan selvennystä juoneen hauskasti sijoitetuilla rautalankamaisilla toteuksilla, joissa mm. huippukokki Anthony Bourdain tai Disney-tähti Selena Gomez asioita selittävät. The Big Short antaa hivenen karrikoimalla erinomaisen kuvan siit,ä kuinka häikäilemätöntä toiminta oli ja kuinka sillä pystyttiin huijaamaan jopa valtion hallintoa – osa ei edes tiennyt tilanteen vakavuudesta. Kaikki palikat ovat täydellisesti kohdallaan. Näyttelijäsuorituksista sen verran, että jokainen näyttelijä pistää rooleissaan parastaan. Siinä missä Oliver Stonen Wall Street oli 80-luvun ahneuden elokuvallinen huipentuma, sitä McKayn The Big Short on 2010-luvulla.

Lisämateriaalina tarjolla poistettujen kohtauksien lisäksi tutustutaan näyttelijöihin ja heidän esittämiin hahmoihin sekä kerrotaan miten ns. korttitalo pääsi romahtamaan ja kuinka elokuvan tekijät loivat tuon aikakauden uudelleen.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Fox Paramount Home Entertainment, 2016

Traileri: