STOP THE PRESS!

Olavi Uusivirta – Olavi

olavi Tuotanto: Timo Kämäräinen
1. Toton Africa 2. Syntymäpäivä 3. Kultaa hiuksissa 4. Toinen 5. Tanssit vaikka et osaa 6. Herää, kaunokaiseni! 7. Kolumbus 8. Tahdonko kuitenkin sut takaisin?  9. Olet elossa  10. Tervetuloa
Arvio: 3,5/5

Olavi on kyllä kova. Sen lisäksi, että ukkeli pyörii kaikenmaailman komeljanttaritehtävissä porvarillisen ammattinsa puolesta, hän pukkaa levyä ilmoille tuon tuostakin – nimilevy on jo Olavin 7. studiopitkäsoitto. Luova ja tuottelias nuorukainen, ei voi muuta sanoa. Hakematta tulee mieleen, että pysyykö levyjen taso korkealla.

No kyllähän tämä toisellakin kuuntelulla vähän väkinäiseltä välityöltä kuulostaa. Levyllä on todella hyviä hetkiä, kuten yksi alkuvuoden kovimpia menopaloja Tanssit vaikka et osaa tai intoa ja energiaa tihkuva Olet elossa, mutta vastapainoksi luvattoman monta korvasta korvaan pään läpi sujahtavaa hieman mitäänsanomattomahkoa luritusta. Uusivirran tulkinta on näyttelijälle sopivan teatraalista ja siis sangen vangitsevaa. Se onkin yksi levyn parhaita asioita. Varsinainen Pavarottihan Uusivirta ei ole mutta kukapa olisi.

Bändi on myös hienossa vireessä. Moneen kappaleeseen loihditaan taakse kivoja korvanamuja ja pienet detaljit saavat useissa kohdin suun virneeseen. Yleensä sävellystyössä kunnostautuneen Uusivirran kynä ei vaan nyt ole ihan terävimmillään, vaikka kuinka haluaisinkin muuta väittää. Mutta ainakin levy on tasainen kokonaisuus, joskin huippuhetkiä on kovin vähän. Tuottajana toimineen Timo Kämäräisenkö idea vai kenen mutta olen kuulevinani tässä enemmän urkuja ja synatyyppistä pianismia kuin aiemmin. Tai sitten ero on vain sovituksissa ja miksauksessa. Levyn loppu vie jo aivan avaruudellisiin sfääreihin.

Sanoitukset ovat taattua Uusivirtaa, hyviä mutta hieman vaikeaselkoisia. Mikä on siis pelkästään positiivinen asiantola. Ihan perusiskelmä-poika-rakastaa-tyttöä- linjalla siis ei mennä eikä kuulijaa päästetä helpolla, kuten Uusivirran levyillä on aiemminkin tapana ollut. Itse en tällä kertaa löydä niin useita viittauksia muuhun populaarikulttuuriin kuin aiemmilla levyillä mutta se lienee ihan vain omaa tyhmyyttäni. Vai olisiko niin että viittauksia ei nyt ole, levy on henkilökohtaisempi kuin aiemmin ja siksi sen nimikin on Olavi? Haa.

Ei tätä henno oikein moittiakaan, sillä levyssä on paljon hyvää. Mutta harmi vaan, ettei tästä usemmallakaan kuuntelulla jää oikein muuta mieleen kuin raivokas energia, mikä tosin on Uusivirran levyjen kohdalla perusolettamus. Jotenkin tuntuu, että Uusivirta, jolla on suomalaisen viihteen kentällä luvassa pitkä ura, pystyy parempaan kuin tämä nimikko.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Johanna Kustannus, 2016