STOP THE PRESS!

Hail, Caesar!

Hail, Caesar!Ohjaus ja käsikirjoitus: Joel ja Ethan Coen
Tuotanto: Tim Bevan, Ethan Coen, Joel Coen, Eric Fellner
Pääosissa: Josh Brolin, George Clooney, Ralph Fiennes, Tilda Swinton, Channing Tatum, Scarlett Johansson, Jonah Hill, Frances McDormand
Arvio: 4/5

50-luvun alussa elettiin Hollywoodin kultakautta. Capitol Pictures -elokuvastudion tuotantopäällikkö Eddie Mannix (Josh Brolin) on mies, joka pitää studiota pystyssä ja pitää huolta siitä, että studion tähdet eivät pääset omilla töyppäyksillään skandaalilehdistön riepoteltaviksi. Harmaita hiuksia miehelle kuitenkin tuovat mm. naimaton, mutta nyt hyvin vahvasti raskaana oleva uimakohtauksista tunnettu näyttelijä DeeAnna Moran (Scarlett Johansson) ja se, että benhurimaista draamaelokuvaa kuvaava alkoholille perso Baird Whitlock (George Clooney) kidnapataan. Kaiken lisäksi hänen on pidettävä hyvät suhteet elokuvatähdistä lehtiin kirjoittaviin kaksosiin Thora ja Thessaly Thackeriin (Tilda Swinton).

Tällä kertaa Coenin veljekset antavat kunnolla kyytiä entisajan Hollywoodille ja sen aikaiselle studiotoiminnalle. Vaikka tapahtumat sijoittuvatkin vuosikymmenien taakse, niin elokuva sisältää runsaasti sellaisiakin juttuja, jotka tänäkin päivänä vaikuttavat unelmateollisuuden meininkiin. Joka tapauksessa kyytiä saavat sekä studion tiukat säännöt että tähtien edesottamukset. Monille Hollywood-klassikoiden ystäville tarjoillaan kunnollinen herkkuannos hauskoja yksityiskohtia, jotka taatusti saavat nauruhermot hersymään. Parasta kuitenkin on nasevan terävä dialogi, joka on aina ollut veljesten tavaramerkki. He ovat kirjoittaneet jokaiselle näyttelijälle sen verran hauskaa läppää, ettei voi muuta sanoa kuin että taas saa nauraa lähes itsensä kipeäksi. ”Orkesteria” johtaa Brolinin mainiosti esittämä Mannix, mutta hänen ympärillään olevat hahmot ovat suorastaan hillittömän koomisia. Esimerkiksi Clooneyn Whitlock irvailee oivallisesti charltonhestonimaiselle sankarihahmolle ja Johanssonin menenneitomaisen kiiltokuvamainen nuori nainen esterwilliamsmaiselle kaunottarelle. Kaiken kaikkiaan Hail, Caesar! on piristävän hauska retrokomedia tylsien nykykomedioiden keskellä.

Lisämateriaalina neljä making of -dokumenttia.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Universal Sony Home Pictures Entertainment Nordic Ab, 2016

Traileri: