STOP THE PRESS!

Scorpion – 1. tuotantokausi

Scorpion - Season 1Ohjaus: Sam Hill ja lukuisia muita ohjaajia
Käsikirjoitus: Nick Santora, Walter O’Brien
Tuotanto: Don Tardino, Troy Craig Poon, Scott Manson, Clayton Townsend
Pääosissa: Elyses Gabel, Eddie Kaye Thomas, Jadyn Wong, Ari Stidham, Katharine McPhee, Robert Patrick
Arvio: 4,5/5

No nythän miellyttävän yllärin pukkasi. En tiennyt Scorpion-sarjan olemassaolosta mitään ennenkuin ensimmäisen levyn soittimeen pukkasin. Luontainen tuomaani epäili että mitäköhän lie tulossa. 22 jaksoa tätä ensimmäistä tuotantokautta kuitenkin on tehty, joten kyse ei nyt ihan bulkistakaan liene. Maikkarilta tätä on näytetty mutta kovin on vähälle huomiolle jäänyt. Syyttä.

Osittain tositapahtumiin (!) pohjautuva jännityssarja kertoo Scorpion-nimisestä ryhmittymästä, jota liidaa maailman 4. älykkäin ihminen, tietokoneguru ja ajattelija Walter O’Brien. Alussa autotallissa toimiva hieman nukkavieru nelikko täydentyy psykiatrinero Tobylla, huippumekaanikko Happylla ja ihmislaskukone Sylvesterillä ja pelastaa ensimmäisessä jaksossa 26 lentokonetta putoamasta. Tämä herättää liittovaltion turvallisuusviranomaiset, jossa häärivä Cabe Gallo sattuu tuntemaan O’Brienin jo aikojen takaa. Gallolla on valtuudet ottaa porukka siipiensä suojaan virallisiksi apureikseen niiden tapausten tutkinnassa, joihin viranomaisten älli ei riitä.

Kun kyseessä on ryhmä introverttejä, sosiaalisilta taidoiltaan rajoittuneiat älykköjä, tarvitaan heille vastavoimaksi joku maalaisjärjen ääni. Tällainen löytyy lähikahvilasta ja kohta yliälykästä lastaan yksinhuoltajana paimentava Paige huomaa olevansa osa Scorpionia. Tämähän tietysti johtaa, arvattavastikin, erinäisiin tunteellisiin kohtaamisiin, sillä Paigen ja Walterin välillä sykkii ensikohtaamisesta lähtien.

Jokainen sarjan osa puhkuu varmaotteisesti tuotettua toimintaa ja sopivassa suhteessa jännitystä ja huumoria. DVD:n ahmii kokonaisuudessaan hetkessä ja jää odottamaan kakkoskautta kieli pitkällä. Jokainen Scorpionin jakso on kuin keskivertoa tiukempi Hollywoodin jännityselokuva ja se on hyvin se. Käsikirjoittajat ovat olleet sarjan ongelmia luodessaan todella liekeissä ja ohjaus soljuu eteenpäin kuin juna. Nerokas alkuajatus on myös luoda kvartetti, jossa jokainen pelaa vahvasti yhteen omia vahvuuksia hyväksikäyttäen – ja piristävästi yksikään noista vahvuuksista ei ole fyysinen, päinvastoin.

Ihan kaikki juonenkäänteet eivät tietenkään uskottavuuden päivänvaloa kestä mutta sen antaa anteeksi, sillä sarja on koukuttava ja erinomaisesti rakennettu. Romanssi-kuvio on tietysti pakollinen ja vähän päälleliimattu, sekä ennalta-arvattava mutta pitäähän sellainenkin joka sarjassa olla. Kokonaisuutena sarja on yhdistelmä MacGyveriä, Mentalistia, Housea ja Salaisia kansioita – linkkinä viimeksimainittuun on tietysti vielä X-filesin John Doggett, Robert Patrick, joka tässä näyttelee Scorpionin ulkojäsentä, viranomaiskytkösistä vastaavaa Cabe Galloa.

Hieno sarja. Ja vielä todelliseen henkilöön pohjautuva. Järjetöntä.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by CBS Studios, 2016

Traileri: