STOP THE PRESS!

Jarkko Martikainen & Luotetut Miehet – Kierrätyspiste

JARKKO-MARTIKAINEN[2] Tuotanto: Sakara
1. Yhdessä, yhtenä 2. Muovailuvahaa 3. Missä kotini on? 4. Toivo
Arvio: 3,5/5

Jarkko Martikainen on hieno mies. Mikään musiikillinen kokemus tuskin enää kyyniselle vanhalle kakkiaiselle iskee tässä elämässä niin lujaa kuin Hämeenlinnan kaupunginkirjastosta vuonna 1996 lainatut Homo sapiens ja Yövieraat. Se naamaan potkaiseva tunne, että musiikkia ja lyriikkaa voi tehdä noin. Kun Gösta Sundqvistia ei enää ole, pidän miestä Suomen parhaana rockrallien sanoittajana. On huutava vääryys ettei Martikaiselle ole Juha Vainio– palkintoa ansioistaan myönnetty.

Martikaisen uusi yhtye on Luotetut miehet ja EP Kierrätyspiste on syntynyt tarpeesta tallentaa yhtyeen hyvin yhteen soiva soundi nauhalle. Alunperin levystä piti tulla live mutta kaikenlaisten koukeroiden perästä ajatuksesta on luovuttu ja biisit on pikaäänitetty studiossa. Silti tässä on liven tuntu ja yhtye kyllä kertakaikkiaan tuo uutta raikkautta Martikaisen kappaleisiin. Suuri virtuoositeetti ei tässä tuoksu vaan rento ja valpas yhteensoittamisen meininki, joka ennenkaikkea tukee kappaleita, mikä on tärkeää monia vuosia trubaduurina puskeneen Martikaisen säestäjille.

Kappaleet eivät ole uusia mutta aiemmin vain livelevyllä Hyvää yötä hyvät ihmiset julkaistu Muovailuvahaa ja Vesa-Matti Loirille kynäilty Missä kotini on? tuntuvat uusilta tässä muodossa. Toivo-levyltä mukaan ovat päässeet Yhdessä, yhtenä ja albumin nimibiisi ja ovathan nekin soineet ihan eri sovituksin aiemmassa elämässään. Yhtye tuo versioihin ison tunnun ja napakkaa rock-otetta. Anssi Salmisen ja Jarkon itsensä yhteiskitarointi on mellevää vyörytystä, jossa flirttaillaan ihan hieman jopa YUP:n alkuajoille. Luis Herreron ja Kristian Vout…eikun siis Ema Hurskaisen rytmiryhmä ei tee mitään väärin. Homma toimii.

Martikainen tykkää kirjoitella, joten hän on laatinut EP:henkin oikein saatetekstit ja sanojen lyriikat. Harvinaista – kuten taitaa koko formaatti olla. Siksikin tämä tulisi kaikkien hankkia. Tosiasiassa tätä ei taida hommata muut kuin Martikaisen tosifanit. Joita toivoisin oevan paljon, paljon enemmän. Ja itseäni ei yhtään haittaisi YUP:n paluu edes hetkeksi tai edes yhtyeen vanhojen biisien uudelleen tekeminen vaikkapa tällä Luotetut miehet- projektilla. Siitä voisi tulla vänkää.

Renek for smackthejack.net

Photos copyright by Sakara records, 2016