STOP THE PRESS!

Zootropolis – eläinten kaupunki (Zootopia)

Zootropolis - eläinten kaupunkiOhjaus: Byron Howard, Rich Moore, suomenkielinen ohjaus: Antti LJ Pääkkönen
Käsikirjoitus: Jared Bush, Phil Johnston, dialogin käännös: Aki Heinlahti

Tuotanto: Clark Spencer

Suomenkielisinä ääninä: Iina Kuustonen, Ilkka Villi, Sinna Virtanen, Veeti Kallio, Lauri Ketonen, Ilkka Heiskanen, Kai Lehtinen, Ulla Renko, Joonas Nordman, Ilari Johansson, Antti Reini

Arvio: 4/5Pienenä tyttöjäniksenä Judy Hopps toivoi, että hänestä tulisi isona poliisi. Vaikka vanhemmat eivät tältä unelmointia kieltäneet, he varoittelivat ammatista, kun siinä saattaa kohdata esimerkiksi ilkeitä kettuja. Varoituksista huolimatta Judy päätti pitää päänsä ja kävikin poliisikoulun hyvin tuloksin. Oli aika sanoa näkemiin kotikulmille ja muuttaa suureen kaupunkiin, Zootropolisiin. Judy on saanut viran paikalliselta poliisilaitokselta. Ensimmäinen työpäivä ei mene putkeen, sillä härkämäisessä työyhteisössä tällaista pientä jänöstä pidetään lähinnä huvittavana tapauksena. Siksi hänet laitetaan sakottelemaan ylinopeutta ajavia ja väärin autonsa parkkeeravia hyypiöitä. Hän törmää viekkaaseen kettuun nimeltään Nick Wilde, joka onnistuu huijaamaan jänöä ovelasti jäätelötapauksessa. Pian he kumpikin joutuvat tekemään yhteistyötä selvittääkseen kaupungin tulevaisuutta piinaavan salaisuuden.

Kun Disney osti muutama vuosi sitten Pixar -animaatiostudion alkoi samalla myös vanhan puolen kunnollinen puhdistaminen. Disneyn animaatiostudion johtajaksi siirtynyt John Lasseter ryhtyi puhdistamaan pöytää vauhdilla ja muuttamaan tarinoiden kerrontatapaa perinteisemmästä Disney-tyylistä modernimpaan suuntaan. Vaikka Zootropolis näyttää visuaalisesti tyypilliseltä yhtiön tuotokselta, sisällöltään se on jotain aivan muuta. Se on vauhdikkuudestaan huolimatta hyvin sydämellinen ja älykäs elokuva. Se ei aliarvioi minkään ikäistä katsojaa, vaan tarjoaa suorastaan miellyttävän hetkisen arjesta pakenemiseen. Samalla se on myös siinä mielessä opettavainen elokuva, että erilaisuus voi olla parhaimmillaan todellista voimavaraa, jos vain uskalletaan irroittautua omista pinttyneistä asenteista. Zootropolis tarjoaa todella nautinnollisen elokuvahetken, joka jättää hyvän jälkimaun pitkäksi aikaa.

Lisämateriaalina tarjolla on mm. making of -dokumentteja, Shakiran ”Try Everything” -musiikkivideo, poistettuja hahmoja ja poistettuja kohtauksia.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Walt Disney Studios Home Entertainment, 2016

Traileri: