STOP THE PRESS!

Festival Express

festival_expressOhjaus: Bob Smeaton
Tuotanto: Gavin Poolman, John D. Trapman
Pääosissa: Grateful Dead, The Band, Janis Joplin, Buddy Guy, Delaney and Bonnie
Arvio: 4/5

Musiikkidokumenttien tekijä Bob Smeaton sai uralleen melkoisen lähtölaukauksen, kun hän pääsi työstämään Beatleseiden historiikin, The Beatles – Anthology, televisiosarjaksi. Hänestä tuli hetkessä kysytty dokumentintekijä, jolle siunautui monien klassikoiksi muodostuneista rocklevyistä kertovat dokumentit kuten ”The Who – Who’s next” ja ”Elton John – Goodbye Yellow Brick Road”. Muutama vuosi sitten hän pääsi työstämään rockdokumenttia ”Festival Express”. Kyseessä on yksi legendaarisimmista konserttikuvauksista, sillä siinä esiintyy monia 60- ja 70-luvun huippubändejä ja -esiintyjiä kuten Greatful Dead, Sha na na ja tietenkin Janis Joplin, joka esiintyy tässä viimeisiä kertoja ennen kuolemaansa.

Promoottori Ken Walker vuokraa junan, jonka tarkoituksena on kulkea Kanadan läpi idästä länteen, eli Torontosta Winnipegin kautta Calgaryyn. Walkerin idea ”Go West” ei näin ollen täysin onnistunut. Ideana on se, että juna on täytetty tuon ajan huippumuusikoilla, joilla on tiukkoja jammaus- ja ryyppyhetkiä junamatkan aikana. Välillä käytiin esiintymässä suurelle yleisöllekin pysähdyspaikoissa. Tuohon aikaan kanadalaiset olivat tottuneet siihen, että konsertit eivät saaneet maksaa yhtään mitään. Siksi keikkajärjestäjien, poliisien ja yleisön välille syntyi välillä säpinää, joka sitten korjautui lopulta yhdellä ilmaiskonsertilla.

”Festival Express” on musiikkihistoriallisesti mielenkiintoinen dokumentti, sillä se avartaa paljon tuon aikaista muusikkohenkeä ja junan ahtauden tuomaa kommuunimaista olomuotoa. Luvassa on runsaasti musiikkia, juopottelua ja lämmintä henkeä. Dokumentin heikoimmaksi puoleksi voisi mainita jälkikäteen tehdyt haastattelupätkät, sillä monet niistä on lähinnä pelkkiä latteuksia. Itse promoottori Walkerin omat tarinoinnit ovat kuitenkin parasta antia, sillä ne antavat kokonaisvaltaisen kuvan siitä miten tämä reissu toteutettiin ja millaisia ongelmia matkalla oli. Luvassa on mielenkiintoinen puolitoistatuntinen aikamatka lähes neljän vuosikymmenen taakse.

Lisämateriaalina tältä levyltä löytyy vain tekijöiden tiedot ja traileri. Dokumentti on kuitenkin sen verran hyvä ettei enempää kaipaakaan.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by HanWay Films, 2005