STOP THE PRESS!

Sicario

sicariodvdOhjaus: Denis Villeneuve
Käsikirjoitus: Taylor Sheridan
Tuotanto: Basil Iwanyk, Thad Luckinbill, Trent Luckinbill, Edward McDonnell, Molly Smith
Pääosissa: Emily Blunt, Josh Brolin, Benicio Del Toro, Victor Garber, Jon Berntahal, Daniel Kaluuya
Arvio: 4/5

Denis Villeneuven ohjaamassa toimintatrilleri Sicariossa (2015) nuori FBI-agentti Kate Macer (Emily Blunt) selviää täpärästi ammuskelutilanteesta, jossa hänen työtovereitaan kuolee. Hän liittyy huumekartelleita vastaan toimivaan FBI:n ryhmään saadakseen ammuskeluun syyllistyneet edesvastuuseen. Ensitöikseen hän joutuu väkivaltaiseen tehtävään Meksikoon, ja alkaa ihmetellä pomonsa (Josh Brolin) toimintatapoja; onko tämä edes FBI:ssä? Ja kuka on joukkoon liittynyt outo ja pelottava Alejandro (Benicio Del Toro)? Vastauksia kysymyksiin Macer löytää kovimman kautta.

Selkeä sukulaisteos Sicariolle on Soderberghin Traffic (2000), jossa kuitenkin huumeiden vastaisen sodan puolet oli kuta kuinkin valittu; Sicariossa puolia ei varsinaisesti edes ole. Sicario kysyykin ikäviä kysymyksiä moraalista: Pyhittääkö tarkoitus keinot? Eikö väkivallan laiton käyttö tee niin sanotuista hyvistäkin pahoja?

Yleensäkin Sicario on vaikuttavaa katsottavaa. Näyttelijät ovat hyviä; kuvaus ja leikkaus ovat kohdallaan: kun kamera esimerkiksi seuraa autoletkojen kulkua jonnekin tuntemattomaan, kasvaa tehokkaasti tunne siitä, että jotain käsittämättömän kauheaa on tapahtumassa. Ja sitten tietysti tapahtuu. Tylysti ja karusti.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Oy Nordisk Film Ab, 2016

Traileri: