STOP THE PRESS!

Clouds of Sils Maria

cloudsofsilsmariaOhjaus ja käsikirjoitus: Olivier Assayas
Tuotanto: Charles Gillibert
Pääosissa: Juliette Binoche, Kristen Stewart, Chloë Grace Moretz, Lars Eidinger, Johnny Flynn
Arvio: 3,5/5

Ranskalaisen Olivier Assayasin (mm. Jotain ilmassa) käsikirjoittama ja ohjaama Clouds of Sils Maria (2014) kertoo juhlitusta näyttelijättärestä, Maria Endersistä (Juliette Binoche), joka palaa esiintymään näytelmään, jossa kaksikymmentä vuotta sitten teki läpimurtoroolinsa. Tuolloin hän esitti nuorta naista, joka kiusasi vanhemman naisen itsemurhan partaalle. Nyt hänen pitäisi esittää vanhempaa naista, ja nuoremman rooliin on tulossa tempauksillaan kovaa kohua aiheuttanut näyttelijätär (Chloë Grace Moretz). Maria vetäytyy harjoittelemaan osaansa assistenttinsa (Kristen Stewart) kanssa Alppien syrjäiseen kolkkaan, missä todellisuus alkaa muistuttaa näytelmää.

Clouds of Sils Maria on oiva elokuva näyttelijäntyöstä, taiteen tekemisestä yleensä sekä vanhenemisesta ja vanhenemisen hyväksymisen vaikeudesta. Näyttelijät ovat erinomaisia, jopa Stewart, vaikken erityisesti pidä hänen mukellusmetodinäyttelemisestään: suu vääntyilee jatkuvasti kuin kieli kaivaisi ruuan jämiä hampaiden väleistä.

Assayasin normiongelmat kyllä näkyvät: joku kummallinen vaisuus vaivaa kaikkia hänen elokuviaan, on kuin hän ei sitä viimeistä repäisyä todelliseen suuruuteen uskaltaisi tehdä. Elokuva myös laahaa ikävästi varsinkin alkupuolella; en tiedä haittaisiko ketään, jos ensimmäisen puolituntisen leikkaisi kylmästi pois. Hyvä elokuva yhtä kaikki.

Vesa Skaffari for smackthejack

Photo’s Copyright by Oy Future Film Ab, 2016

Traileri: