STOP THE PRESS!

Hangmen

HangmenOhjaaja: Matthew Dunster
Käsikirjoitus: Martin McDonagh
Pääosissa: David Morrissey, Josef Davies, James Dryden, Johnny Flynn, Graeme Hawley, John Hodgkinson, Ralph Ineson, Bronwyn James, Ryan Pope, Sally Rogers, Simon Rouse, Reece Shearsmith
Arvio: 4/5

Vuosi 1965 muuttaa brittiläistä oikeuskäytäntöä siten, että kuolemantuomiot poistetaan. Näin ollen hirttomiehet joutavat eläkkeelle. Yksi tällaisista on Harry (David Morrissey), joka on ryhtynyt vaimonsa kanssa pitämään pubia.  Hänen vakioasiakkainaan ovat usein hänen entiset työkaverinsa, jotka pitävät tai eivät pidä hänestä, mutta lorvivat kuitenkin tuoppiensa kera pitkät päivät. Valtakunnan toiseksi parhaaksi hirttomieheksi arvioitu Harry on sitä mieltä, että hän oli kuitenkin kaikkein paras, vaikka hänen kollegansa Pierrepoint sai enemmän ”pisteitä” hirttämisillään. Eräänä päivänä pubiin saapuu nuori sälli nimeltään Mooney (Johnny Flynn), joka on omalla tavallaan röyhkeä moottoriturpa. Hän haluaisi muuttaa alivuokralaiseksi pubin yläkertaan, mutta talon emäntä on siitä toista mieltä. Siksi hän päättää viedä ”ajelulle” pariskunnan ujon ja miesten kanssa kokemattoman tyttären Shirleyn (Browney James). Kun tytöstä ei kuulu mitään, alkaa pubissa tapahtua ja huolestuneisuus kasvaa.

Tämä Martin McDonaghin käsikirjoittama musta komedia on todella täynnä hirtehishuumoria. Alku on hivenen hitaanpuoleista, mutta mitä pidemmälle mennään sitä sekoilevammaksi meininki yltyy,  kuitenkaan olematta helppoa huumoria. Tämän näytelmän voima on terävän nerokkaassa dialogissa, jossa kunnolla pistetään menemään. Esimerkiksi Morriseyn esittämä Harry laukoo ajatuksiaan välillä kuin John Cleesen Basil Tower Pitkän Jussin majatalossa, mutta hivenen hillitymmin. Vaikka osa käänteistä tapahtuu pubin ulkopuolella, katsojat pidetään hyvin tiukasti juopposakin parissa pubin lämmössä. Hyvä niin, sillä se ruokkii sopivasti katsojan omaa mielikuvitusta siitä, mitä todella ulkopuolella tapahtuu. Näyttelijäsuoritukset ovat kautta linjan erinomaisia. Ennen kaikkea Mooneyta esittävän Flynnin roolisuorituksessa on samanlaista leuhkamaista röyhkeyttä kuin esimerkiksi Malcolm McDowellilla Kellopeliappelsiinissa.  Hangmen on todella raikas mustan komedian tuulahdus brittien komediatehtaalta!

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by NT Live, 2016. Photo: Tristram Kenton

Traileri: