STOP THE PRESS!

Sota ja mielenrauha

Sota ja mielenrauhaOhjaus ja käsikirjoitus: Ari Matikainen
Tuottaja: Liisa Juntunen
Arvio: 5/5


Suomen sodista on kirjoitettu runsaasti kirjoja ja tehty monenlaisia dokumenttielokuvia. Jokainen niistä on käsitellyt aihetta omalta näkökulmaltaan. Ohjaaja Ari Matikainen tuo mukaan aivan uudenlaisen vinkkelin. Dokumentti käsittelee lähes kokonaan vaiettuta aihetta: sodan vaikutuksia sekä kansakunnan että yksilön henkiseen elämään. 
Se koostuu pitkälti arkistojen filmimateriaalista, valokuvista ja asiantuntijoiden haastatteluista. Ääniraidalla kuullaan luettuna kodin ja rintaman välistä koskettavaa kirjeenvaihtoa, päiväkirjamerkintöjä ja sekä nykyajan mietteitä.

Sota ja mielenrauha todella vetää katsojan syviin ajatuksiin siitä, mitä me suomalaiset olemme ja millaiset traumat sodat ovat meihin jättäneet niin, että ne kulkevat yhä sukupolvelta toiseen. Ainakin allekirjoittaneesta tuntuu siltä, että nuo jäljet ovat suuremmat kuin mitä oikeastaan me nuoremman polven ihmiset voimme kuvitellakaan. Vaikka itse olenkin 70-luvun lapsia, niin olen aistivani yhä sellaisen vaikenemisen ja tunteiden peittämisen kulttuurin. Sota ja mielenrauha on erinomainen aloitus todelliselle keskustelulle siitä, mitä sodan kauheudet todella tekivät sodan sukupolvelle, joka peittelemällä ja puhumattomuudellaan siirsi ongelmia seuraaville sukupolville. Eikä positiivisia pointseja saa edes suomalainen sairaanhoidon mielenterveydellinen puoli, jonka menneisyys sai ainakin meikäläisen niskavillat nousemaan. Ilmankos mielenterveydellinen osa-alue on yhä tänäkin päivänä muihin ”kansantauteihin” verrattuna lapsen kengissä. Matikainen on saanut asiantuntijoiksi Suomen eturivin tutkijoita, jotka eivät ole jähmettyneet virallisiin historian tulkintoihin, vaan tuovat aidosti uudenlaisen ja raikkaan näkökulman aiheeseen. Suurella sydämellä tehty Sota ja mielenrauha on paras Suomen sotahistorian vaikutuksista kertova dokumentti.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s copyright by SA-kuvat

Traileri: