STOP THE PRESS!

Sexual Intelligence – Seksiäly

sexual_intelligenceOhjaus: Catherine Annau
Käsikirjoitus: Amy Briamonte, Richard L. Green, Jeffrey Kindley
Tuotanto: Amanda Enright
Pääosissa: Kim Cattrall
Arvio: 2/5

Kim Cattrall nousi trendikkäiden ihmismassojen tietoisuuteen supersuositun Sinkkuelämää- tv- sarjan suorapuheisena ja seksuaalisuudestaan täysin rinnoin nauttivana Samanthana. Kun rahaa ja mainetta on saanut tietyn hahmon johdosta, on helppoa lähteä vuolemaan tuohta hyödyntämällä annettua mielikuvaa. Cattrall hyppäsi tähän kelkkaan kirjoittamalla kirjoja; ensin naisen orgasmista ja sitten seksiälystä. Viimeksi mainittu aihe kelpasi myös dokumentin aiheeksi. Ja kukapa muu sopisi seksiälystä meille tavallisille kuolevaisille kertomaan, kuin seksin tv-papitar Catrall.

Dokumentti alkaa kohtuullisen mielenkiintoisella historia-osuudella, jossa käsitellään muun muassa eroottisen taiteen historiaa. Cattrallin välijuonnot vievät dokumenttia eteenpäin, mutta varsinainen keskustelu tapahtuu muutaman valitun haastatellun ja asiantuntijan suulla. Puheenaihena ovat muun muassa fyysinen vetovoima, seksifantasiat ja peniksen koko. ”Tavis”haastatelluissa löytyy sekä hetero- että homoseksuaaleja. Keskustelu on asiallista ja avointa.

Periaatteessa emmeet ovat siis hyvät, mutta valitettavasti toteutustapa kyllä vetää mielen matalaksi. Juontajana toimivan Cattrallin juonnot tekoviehkeine keikistelyineen ja ”flirttaavine” katseineen herättävät lähinnä ärsytystä. Mikäli juontajan olemukseen on haettu luonnollisen sensuellia olemusta, niin pahasti on menty metsään. Päälleliimatut maneerit vievät siltä ajatukselta kyllä pohjan. Ja tehtäköön se vielä selväksi, että ei sen puoleen juontaja, kuin kukaan muukaan esiinny tässä dokumentissa alastomana, vaikka etukansi antaisikin ehkä niin ymmärtää.

Dokumentin aiheet eivät juurikaan tarjoa mitään uutta ja ennenkuulumatonta. Suurin osa lienee kuullut jo naisen g-pisteestä. Samoin kenelle on uutta tietoa se, että kaikki masturboivat, tai että seksifantasiat ovat luonnollinen ja iloinen asia eikä niitä pidä hävetä? Toki nämä ovat asioita, joista on hyvä puhua edelleen, mutta silti uskaltaisin väittää, että niistä puhutaan jo nyt aikalailla- ainakin täällä liberaalissa Pohjolassa. Ehkäpä selitys löytyy kulttuurieroista. Voi olla, että Jenkkilästä löytyy edelleen ihmisiä, joille tämäkin video olisi jo liian kovaa kamaa. Vaikka kuvamateriaalissa ei juurikaan mitään tuhmaa todellakaan ole.

Sen sijaan osakuvituksena on käytetty jonkin verran animaatioita. Dokumenttia katsellessa ne eivät pistäneet silmään misään vaiheessa mitenkään maatamullistavan upeina, mutta ilmeisesti niissä on jotain todella järisyttävää. Nimittäin bonuksena löytyvä behind the scenes -osio päästää ääneen muutaman ihmisen animaatiotiimin, jonka jäsenet sitten esittelevät ylpeinä suunnitelmiaan ja kertaavat luomisprosessia. Mikäli animaatio ei ole aivan sydäntä lähellä, saattaa tämä bonus osoittautua aika tylsäksi. Tai pahimmassa tapauksessa käy niin kuin allekirjoittaneelle: nukkumatti vei kesken katsannon.

Kaiken kaikkiaan Sexual Intelligence – Seksiäly yrittää kovasti olla seksuaalisuutta fiksusti ja luonnollisesti ylistävä teos. Valitettavasti se kaatuu omaan sekavuuteensa. Kolmen erilaisen elementin (Cattrallin juonnot, haastatteluosuudet ja animaatiot) yhteensovittaminen ei ole onnistunut, vaan lopputulos on sekava sillisalaatti, jota katsoessa alkaa väkisinkin haukotuttamaan. Dokumentti ei tarjoa juurikaan uutta tietoa, ja se ennestään tiedossa olevakin asia on varmasti jossain esitetty laadukkaammin.

Katja Kontio for smackthejack.net

Photo´s copyright by HBO, 2005