STOP THE PRESS!

Mortal Kombat XL

mortal_kombat_xl-36534203-frntlTekijä: NetherRealm Studios
Julkaisija: WB Interactive Entertainment
Arvio: 4/5

Mortal Kombat -pelisarja sai alkunsa jo vuonna 1992 ja on säilyttänyt paikkansa mätkintäpelien kulmakivenä Street Fighterin ja Tekkenin seurassa. Onpa pelin luotsaajanakin edelleen sama mies – Ed Boon. Vuosi sitten julkaistu Mortal Kombat X nosti sarjan profiilia tuoreemman polven tappelijoiden keskuudessa ja nyt se on saanut vielä peräänsä lisäkirjaimen L, mikä tarkoittaa, että mukaan on pultattu myös kaikki lisäsisältö.

Mortal Kombat on yhä Mortal Kombat – ja se on tuotu komeasti nykypäivään. Pienen laatunotkahduksen jälkeen X-kirjaimella varustettu absurdin räävitön, ylilyöty tappelu löysi niin sarjan pitkäaikaiset fanit kuin uudetkin pelaajat. Tosin uusien pelaajien kanssa on aina sama ongelma kuin kaikissa muissakin tappelupeleissä: pelkällä räpeltämisellä ei pärjää pitkälle, vaan lajiin pitää syventyä ja erikois-, sekä vastaliikkeet opetella selkäpiihin asti – ja se ei ole kaikkien mielestä hauskaa.

Sen sijaan iljettävällä ja katsojaa puistattavalla tavalla hauskoja (pakko ottaa huumorilla, ei niitä muuten kestä) ovat brutaalit lopetusliikkeet, joissa kallot halkeilevat yksityiskohtaisesti, suolet pursuavat ja veri lentää niin kauheilla tavoilla, ettei voi oikein ymmärtää, kenen mielikuvituksesta ne ovat tulleet. Graafisesti MKX(L) on muutenkin oikein upea ja yksityiskohtaisesti suunnitellut hahmot animaatioineen pääsevät oikeuksiinsa nykykonsoleiden resoluutiolla. Pelimoottori laittaa mätkijät tottelemaan pelaajan käskyjä myös vallan moitteetta.

Yksi nykyajan moninpelien vaatimuksista on niiden soveltuminen e-urheiluun ja sinnehän MKX(L):kin haluaa irtirevityn verisen jalkansa oven väliin laittaa. Nettikoodin tökkimisessä oli vuoden varrella jonkin verran viilaamisen varaa, mutta nyt pelin pariin palatessani en kohdannut ongelmia. XL-versiossa mukana tulevan DLC:n mielenkiintoisinta antia ovat elokuvista tutut hahmot: taistelukentälle saa Jason Vorheesin, Predatorin, Alienin ja Leatherfacen.

Aulis Stellan for smackthejack.net

Photo copyright WBIE, 2016