STOP THE PRESS!

Soppalinnan salaseura

Soppalinnan salaseuraOhjaus: Margus Paju – Käännös ja dubbauksen ohjaus: Pekka Lehtosaari
Tuotanto: Esko Rips, Diana Mikita, Jesse Fryckman
Ääninäyttelijät: Seera Alexander, Saana Norra, Waltteri Helisalo, Fredi Salminen, Markku Huhtamo, Kirsi Ståhlberg, Sampo Sarkola, Katja Sirki, Petri Hanttu
Arvio: 4,5/5

Tervetuloa Soppalinnan kaupunkiin! Tämä nykyaikainen, mutta kuitenkin perinteikäs kaupunki on täynnä iloa ja riemua, kunnes eräänä päivänä tapahtuu kummia. Kaupunkiin leviää omituista myrkkyä, joka muuttaa kaikki aikuiset lapsiksi. Mari on kuullut isoisältään erinäisiä tarinoita salaisesta kätköstä, josta vastalääke saattaisi löytyä. Hän päättää yhdessä ystäviensä kanssa perustaa Soppalinnan salaseuran etsiäkseen tuon vasta-aineen. Aikaa ei ole hukattavaksi, sillä 48 tunnin jälkeen aikuisten aivojen rapistuminen vie ennenaikaiseen menehtymiseen. On käytettävä äärimmäisiä keinoja ja Marin isoisän opettamat aarteenetsintätaidot ovat nyt kullan arvoisia.

Soppalinnan salaseura perustuu löyhästi Mika Keräsen lastenkirjasarjaan, josta elokuvan tekijät kirjailijan suostumuksella ovat tehneet vauhdikkaan seikkailuelokuvan. Henkilökohtaisesti elokuva toi mieleeni vanhat Enid Blythonin Viisikko-seikkailuihin perustuvat filmatisoinnit. En tarkoita, että se olisi huono asia vaan päinvastoin, vanhemmat nauttivat lasten kanssa tästä hivenen nostalgisesta meiningistä. Hauskaa ja jännittävää menoa on sopivasti tarjolla, eikä Soppalinnan salaseura missään vaiheessa jämähdä paikoilleen. Se tikittää eteenpäin kuin parempikin kello. Näyttelijät ovat kautta linja erittäin mainioita ja varsinkin lapset ovat hyvin luonnollisia, eikä ”ylinäyttelemistä” tapahdu. Pekka Lehtosaaren käännös- ja ohjaustyö on erittäin mallikasta. Hän saa elokuvan elämään aitona, eikä mikään tunnu päälleliimatulta. Visuaalinen puoli on juuri sellaista, jota itse olen kaivannut tämän genren elokuviin: Lapsuudenaikaista auringon paistetta, hyvää mieltä ja kunnon seikkailua ilman katsojien aliarvioimista. Siksi nautinkin tästä elokuvasta hymyssä suin.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Future Film, 2016

Traileri: