STOP THE PRESS!

Michael Winslow’s Sound Adventure

Michael Winslow's Sound AdventurePakkahuone, Tampere sunnuntai 20.3.2016 klo 19
Arvio: 3,5/5

On sunnuntai-ilta ja Tampereen Pakkahuoneen illan show on loppuunmyyty. Hetken kuluttua lavalle astuu mies, joka monelle 80-luvulla nuoruuttaan viettäneelle on varmasti tuttu. Jos ei muuten, niin ainakin Poliisiopisto-elokuvat on aika moni nähnyt. Häntä kutsutaan 10 000 äänen mieheksi, joka pystyy tekemään lähes mitä tahansa aina imitoinnista erilaisten laitteiden ääniin tai sitten muuten vaan ”dubata” erilaisilla erikoistehosteilla toimintaelokuvia. Hän on Michael Winslow. Yli neljäkymmentä vuotta beatboxi-taidoilla ja näyttelijänä uraa tehnyt mies esiintyi edellisen kerran Suomessa parisen vuotta sitten. Helsingin Kulttuuritalolla järjestettiin kaksi näytöstä, jotka myytiin loppuun nopeassa ajassa. Ei  ihme, että mies haluttiin uudelleen Suomeen ja tällä kertaa pienellä kiertueella.

Valot sammuvat ja estradille ilmestyy… lämmittelijä: suomalainen beatboxari Rudi Rok, joka todella osaa ottaa yleisönsä haltuun. Hänen setissään on juuri sellaista kansainvälistä menoa, että oksat pois. Miehen vedossa huomaa selvästi Winslown esikuvamaisuus. Vaikka Rudi onkin hyvin energinen, niin silti vauhtia ei ole liikaa, vaan hän pitää tiukasti yleisön hallinnassa hauskoilla heitoillaan. Kyytiä saavat mm. kaiken maailman lentävät vempaimet kuten helikopterit ja pommit, suursuosikki Cheek saa oman osansa, mopoautot ja tietenkin kaikkien harrastama sänkymambo. Parinkymmenen minuutin setti on todella sellaista menoa ja meininkiä, että odotukset illan pääaktiin olivatkin jo kovat.

Sieltä hän valkokankaan takaa saapuukin. Itse pääjehu, Michael Winslow. Hän ottaa yleisönsä erittäin lämpimästi otteeseensa ja kertoilee hauskalla tavalla matkastaan Suomeen. Itseasiassa alun lentokonejuttu on esityksen heikoin lenkki, sillä sitä oli venytetty sen verran pitkäksi, että arvelin jatkon olevan samanlaista. Onneksi olin väärässä, sillä sitten päästiin asiaan. Rajut jutut kiinalaisesta ruokaravintolasta sai ihmiset suorastaan hykertelemään, äänitehosteet Bruce Leen tähdittämään elokuvaan olivat hillittömiä kuten ja myös Star Warsin yhden legendaarisimman taistelukohtauksen dubbaus villitsi yleisöä. Mies osoitti olevansa myös erinomainen muusikko. Paluu tulevaisuuteen -elokuvien Doc Brownina hän matkasi kohti Woodstockia, jossa Winslow toimi Jimmy Hendrixin kitarana tai Led Zeppelinin koko bändinä. Lisäksi tunnelmoitiin Louis Armstrongin tyyliin.

Lähes tunnin ja kolme varttia kestänyt show oli todella nautittava. Se sai allekirjoittaneen paikoitellen nauramaan niin, että tekohampaat meinasi osua edessä istuvan ihmisen niskaan. Nämä herrat todella tietävät kuinka yleisö pidetäään naurussa kiinni, eikä kuitenkaan aliarvioida sitä millään tavoin. Sound Adventure olisi ollut neljän tähden esitys ellei Winslown alkuveto olisi ollut hivenen ylipitkä.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Michael Winslow, 2015