STOP THE PRESS!

Batman v Superman: Dawn of Justice

Batman vs. Superman - Dawn of JusticeOhjaus: Zack Snyder
Käsikirjoitus: Chris Terrio, David S. Goyer

Tuottajat: Charles Roven, Deborah Snyder
Pääosissa: Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Diane Lane, Laurence Fishburne, Jeremy Irons, Holly Hunter, Gal Gadot
Arvio: 4/5


Kauan on saatu odottaa, että kaksi DC Comicsin legendaarisinta sarjakuvahahmoa saataisiin samaan elokuvaan. Vaikka Batman ja Superman, suomeksi tuttavallisemmin Lepakkomies ja Teräsmies, ovat ehtineet heilua yhdessä sarjakuvissa, dvd-julkaisuissa ja konsolipeleissä. Vasta muutama vuosi sitten elokuvastudio Warner Bros. ilmoitti ComicCon -tapahtumassa, että pian kaksikko tullaan näkemään myös kokoillan elokuvassa. Odotukset ainakin itselläni olivat samalla tasolla kuin aikoinaan ilmoitettiin, että ensimmäistä kertaa Robert DeNiro ja Al Pacino olisivat samassa elokuvassa. Joten odotusten taso oli korkealla.

Batmanilla (Ben Affleck) ja Supermanilla (Henry Cavill) ei mene kovinkaan hyvin. Molemmille on tapahtunut monia traumaattisia asioita, eikä oikein mikään tunnu sujuvan. Kumpikaan ei voi sietää toista ja takuuvarmat nahistelut on tulossa, mikäli he vain kohtaisivat. Kuvioihin ilmestyy sontiainen nimeltään Lex Luthor (Jesse Eisenberg), joka on suunnittelemassa jotain isoa, jota voisi kutsua tuomiopäivän yllätykseksi. Siksi hän tekee kaikkensa saadakseen valtaa myös kongressista, jotta hän saa itselleen kaiken tarvitsemansa voiman tuon suunnitelman toteuttamiseen. Maailma on tuhon partaalla ja kaksi parasta mahdollista pelastajaa ovat tukkanuottasilla. Aikaa ei ole paljon…

Man of Steel -elokuvan ohjannut Zack Snyder jatkaa ohjaustyötään myös tässä elokuvassa. Kun yhtenä tuottajana toimii puolestaan viimeisten Batman-elokuvien ohjaaja-tuottaja Christopher Nolan, voidaan olla varmoja siitä, että samalla tyylisuuntauksella mennään tässäkin eteenpäin. Itselleni nämä elokuvat ovat olleet enemmän ”teknoelokuvia”, joista puuttuu huumori, fiilis on hyvin metallinen ja tarina hyvinkin synkkä. Eikä Batman v Superman tee poikkeusta, sillä kylmää on kyyti kautta linjan. Huumori on hyvin kylmää, mutta kuitenkin nasevan terävää. Supermanin roolissa jatkaa jo aiemmassa elokuvassa esiintynyt Cavill, mutta Yön Ritarin viitan on vetänyt päällensä Ben Affleck. Aluksi epäilin Affleckin sopivuutta rooliin, mutta turha oli huoli, sillä hän vetäisee sen erinomaisesti. Affleckin Batmania täydentää ”apumies” Alfredin roolissa esiintyvä Jeremy Irons, joka taas pitkästä aikaa nähdään isomman budjetin elokuvassa. Hyvä niin, sillä hän jatkaa loistavasti aiemmissa Batman-elokuvissa esiintyneen Sir Michael Cainen jalanjäljillä.

Käsikirjoittaja-tuottaja David S. Goyer on toiminut pitkälti kaikkien uusien Batman-elokuvien ja edellisen Superman-elokuvan käsikirjoittajana. Tällä kertaa hän on saanut avukseen Chris Terrion, joka toimi käsikirjoittajana myös Affleckin ohjaamassa elokuvassa Argo. Hän yhdistelee taidokkaasti sekä perinteisempää että modernimpaa tarinankerrontaa sankareiden edesottamuksista. Siksi elokuva tarjoaa erittäin makoisan paketin sankareiden ystäville ja vieläpä erittäin vauhdikkaassa muodossa, sillä lähes kaksi ja puolituntinen viihdepläjäys toimii yllättävän hyvin. Toki muutama kohtaus tuntuu ylipitkiltä, mutta kokonaisuutena homma rullaa erittäin hyvin. Superman v Batman: Dawn of Justice on erittäin hyvää tämän genren viihdettä sarjisfaneille.

Lisämateriaalina useita making of – ja hahmoihin liittyviä dokumentteja. Lisäksi myös elokuvan tekijöiden vetoomus lepakoiden puolesta.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by 
Warner Bros. Entertainment, 2016

Traileri: