STOP THE PRESS!

Eddie the Eagle

Eddie the EagleOhjaus:  Dexter Fletcher
Käsikirjoitus: Sean Macaulay, Simon Kelton
Tuotanto: Adam Bohling, Rupert Maconick, Mattbew Vaughn
Pääosissa: Taron Egerton, Hugh Jackman, Christopher Walken
Arvio: 2/5

Michael ”Eddie” Edwards (Taron Egerton) on pienestä pitäen haaveillut olevansa huippu-urheilija. Kaikkea on kokeiltu  korkeushypystä keihäänheittoon, mutta mikään ei ota oikein tuulta alleen. Varsinkin isän kommentit pojan yrityksistä ovat  murskaavia, mutta äiti ymmärtää poikaansa hivenen paremmin. Kun kesälajit eivät oikein luonnistu, siirrytään talvilajeihin. Britannian talviurheiluliitto antaa Eddielle potkut maan alppihiihtojoukkueesta, sillä jo lehdistötilaisuudessa Eddie onnistuu ”nolaamaan” joukkueen täysin. Mieli maassa nuorukainen pähkäilee urheilijauransa jatkoa. Pian hänelle välähtää ajatus siitä, että hän ryhtyy mäkihyppääjäksi. Kaikkien vastuksesta huolimatta Eddie matkustaa Saksaan harjoittelemaan hyppyjä. Eräänä treenipäivänä hän kohtaa amerikkalaisen Bronson Pearyn (Hugh Jackman), entisen  lahjakkaan mäkihyppääjän, joka on viettänyt viimeiset vuodet hyppyrimäkiä kunnossa pitäen ja alkoholisoituen siinä sivussa.
 Periksiantamaton Eddie pyytää Pearyä auttamaan unelmansa toteuttamisessa, mutta Bronson suhtautuu asiaan nihkeästi. 
Lopulta hän päättää kuitenkin auttaa Eddien Calgaryn olympialaisiin.

Kauan olemme saaneet odottaa, että tämä brittien oma mäkikotka saisi oman nimikkoelokuvansa. Kuten arvata saattaa –  ja  kun kyseessä on viihde-elokuva – ovat elokuvan tekijät ottaneet runsaasti ”taiteellisia vapauksia” kertoessaan miehen tarinan pikkupojan unelmasta Calgaryn olympialaisten jälkeisiin tunnelmiin. 
Tarina ei tarjoa mitään uutta, sillä tällaisia unelmista vaikeuksien kautta itsensä tai muun voittamiseen -teoksia on tehty melkoisesti. 
Pohjavire on muutenkin samankaltainen kuin tämän genren brittiläisillä elokuvilla yleensä. Siihen sitten lisätään kömpelöt mäkihyppykohtaukset ja huonosti karrikoidut mäkihyppäjät. Esimerkiksi Matti Nykänen tässä elokuvassa vaikuttaa enemmän siistiltä 
vaaleahiuksiselta kuoropojalta, kuin mäkimieheltä, joka olisi mieluiten ryyppäämässä, tappelemassa ja lemmiskelemässä naisten kanssa kuin odottamassa hyppyvuoroaan. Arvosanan kaksi tähteä saavat Egerton ja Jackman. Ilman heidän vahvaa panostaan elokuva olisi jäänyt pannukakuksi.

Lisämateriaalina kolme varttia kestävä making of -dokumentti, valokuvia ja traileri.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Twentieth Century Home Entertainment, 2016

Traileri: