STOP THE PRESS!

Virolais-suomalainen suurelokuva ”1944” on ehdolla Venäjän elokuva-akatemian Nika-palkinnon saajaksi

Taska Filmin ja Kristian Taskan tuottama ja MRP Matila Röhr Productions Oy:n Ilkka Matilan yhteistuottama suurelokuva  ”1944” on ehdolla Vuoden parhaaksi elokuvaksi Venäjän Elokuva-Akatemian NIKA -palkinnon saajaksi IVY ja Baltian valtioiden sarjassa.

Muut kategorian ehdokaselokuvat tulevat Georgiasta, Kirgiasiasta, Ukrainasta ja Liettuasta.

”Venäjän elokuva-akatemian 1944 -elokuvalle ehdottama Nika-palkinto on harvinainen kunnianosoitus virolais-suomalaiselle osaamiselle. Ehdokkuus kertoo myös siitä, että huolimatta vaikeasta aiheesta venäläiset elokuva-alan ammattilaiset arvostavat hyvää tarinankerrontaa ja tuotannon laatua” kommentoi elokuvan suomalainen yhteistuottaja Ilkka Matila.

Nika -palkinto on tärkein vuosittainen kansallinen elokuvapalkinto Venäjällä, sen jakaa Venäjän Elokuva-Akatemia. Palkinnon perusti vuonna 1987 Moskovassa Yuli Gusman, innoituksenaan Yhdysvaltojen Elokuva-Akatemian Oscar -palkinto.

Nika -palkinnonjakotilaisuutta seuraa vuosittain miljoonat katsojat sekä Venäjällä että IVY ja Baltian valtioissa.
Tänä vuonna NIKA -voittajat julkistetaan ja palkintoseremonia pidetään perjantaina 1. huhtikuuta 2016.

*  *  * *

Ilkka Matilan seuraava tuotanto on myös suomalais-virolainen yhteistuotanto, suurelokuva IKITIE, joka perustuu Antti Tuurin samannimiseen menestysromaaniin.

Elokuvan ohjaaja on nuori lahjakas AJ Annila ja pääosassa nähdään juuri JUSSI -palkittu Tommi Korpela.

IKITIE -elokuvan kuvaukset alkavat kesäkuussa ja ensi-ilta on suunniteltu syksyyn 2017.

IKITIE on osa virallista SUOMI 100 -juhlavuoden ohjelmistoa.

* * * *

1944 -elokuvan ensi-ilta oli Virossa 20.2.2015 ja se oli viime vuoden katsotuin kotimainen elokuva. 1944 oli myös Viron Oscar -ehdokas Parhaan ulkomaisen elokuvan kategoriassa. Suomessa elokuvan ensi-ilta oli 25.9.2015.

1944 – elokuvan rooleissa nähdään Kaspar Velberg, Kristjan Üksküla, Maiken Schmidt, Hendrik Kalmet, Karl-Andreas Kalmet, Priit Pius, Märt Pius, Hendrik Toompere juunior, Gert Raudsep, Mait Malmsten, Ivo Uukkivi, Rain Simmul, Peeter Tammearu, Priit Loog ja Magnús Mariuson.

1944 –elokuvan on ohjannut Elmo Nüganen ja käsikirjoittanut Leo Kunnas.