STOP THE PRESS!

Taideaarteita maailmalta: Renoir (Renoir: Revered and Reviled)

Taideaarteita maailmalta: Renoir (Renoir: Revered and Reviled)Tuotanto: Arts Alliance
Arvio: 5/5

Amerikkalainen liikemies ja taiteen kerääjä Albert C. Brooks (s. 1872 – k. 1954) tapasi oleskellessaan Pariisissa 1910-luvun alkupuolella useita taiteilijoita ja osti heiltä tauluja reilustikin auttaakseen heitä rahapulassa. Kokoelmiin kertyi mm. Henri Matissén ja Pablo Picasson teoksia. Kaikista eniten Brooksin kokoelmiin kertyi aiemmin mainittujen taiteilijoiden inspiroijan,
 Pierre-Auguste  Renoirin töitä. Renoir (s. 1841- k. 1919) kuului uransa alkupuolella impressionistisen taidesuuntauksen uranuurtajiin. Vanhemmalla iällä hän päätti vaihtaa tyyliä lähes täydellisesti.

Tämä puolitoistatuntinen taidenäyttely on kuvattu Philadelphiassa sijaitsevassa Brooksin säätiön omistamassa taidegalleriassa. 
Ääneen pääsevät säätiön omien asiantuntijoiden lisäksi myös muut Renoir-asiantuntijat muista arvostetuista taidegallerioista. 
Luvassa on kiehtova matka viime vuosisadan alkupuolelle, jolloin taiteilija oli jo iäkäs ja kärsi suhteellisen pahasta reumasta. Sairaus ei kuitenkaan lannistanut miestä, vaan hän työsti tauluja tasaiseen tahtiin apulaisia hyödyntäen. Hänen teoksensa olivat suhteellisen iloisia, jopa värikkäitä ja hän rakasti maalata alastomia naisia. Ei siis ihme, että osa aikalaisista piti hänen teoksiaan hyvinkin seksistisinä. Näissä tauluissa näkee kuitenkin taiteilijan elämänkokemuksen sekä humoristisen asenteen elämään ja samalla Renoir näyttää 
pitkää nenää moralisteille. Renoir on loistelias aloitus tälle Taideaarteita maailmalta -sarjalle, joka jatkuu seuraavaksi espanjalaisen taiteilijan Francesco de Goyan teoksilla.

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Exhibition on Screen, 2016

Traileri: