STOP THE PRESS!

Trumbo

TrumboOhjaus: Jay Roach
Käsikirjoitus: John McNamara perustuen Bruce Cookin kirjaan Dalton Trumbo
Tuotanto: Michael London, Janice Williams, Shivani Rawat, Monica Levinson, Nimitt Mankad, John McNamara, Kevin Kelly Brown
Pääosissa: Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren, Louis C.K., Elle Fanning, John Goodman, Michael Stuhlbarg
Arvio: 3,5/5


Dalton Trumbo (Bryan Cranston) oli ennen toista maailmansotaa yksi Hollywoodin halutuimmista käsikirjoittajista, jota arvostivat sekä elokuvan tekijät että studioiden pomot. Vuosi 1947 muutti täysin hänen ja monen muunkin alalla toimivan elämän. Yhdysvaltain kongressiin perustettiin komitea, jonka tarkoituksena oli kerätä mustalle listalle kommunistista ideologiaa ihannoivien ihmisten nimiä. Osa politiikoista oli sitä mieltä, että juuri unelmia tehtailevan kaupungin uumenissa ne todelliset kommarit lymyävät. Siksi sieltä värvättiin monia ’isänmaan ystäviä’ paljastamaan Neuvostoliiton kätyrit. Yksi listalle joutuneista oli Trumbo, joka joutui kongressin eteen kuultavaksi ja häneltä yritettiin lypsää tietoa. Hän kuitenkin kieltäytyi vastaamasta heidän haluamallaan tavallaan ja siten hänet tuomittiin vankilaan. Vajaan vuoden päästä hänet vapautettiin, mutta todellinen vankeus vasta alkoi. Kukaan ei halua palkata häntä, sillä onhan hän ’vaarallinen’ kommunisti. B-luokan elokuvia tuottavat Kingin veljekset päättävät kuitenkin palkata hänet vaikka pienellä palkalla, kun töitä kuitenkin riitti kohtuullisesti. Taistellakseen maineensa palautumisen puolesta hän työsti kaikki käsikirjoitukset salanimillä, jottei häneltä lopullisesti suljettaisi ovia Hollywoodiin. Voitettuaan ’Robert Richina’ parhaan käsikirjoituksen Oscarin elokuvasta ”Hiljainen sankari”, miehen ovelle saapuivat mm. ohjaaja Otto Preminger ja supertähti Kirk Douglas.

Vaikka Trumbo pohjautuu todellisiin tapahtumiin, aivan todenmukainen se ei kuitenkaan ole. Elokuvan tekijät ovat ottaneet sen verran taiteellisia vapauksia, että jotkut ovat siitä hermostuneet. Mielestäni aivan suotta, sillä tällä tavoin he ovat pystyneet paremmin korostamaan tiettyjä tarinan teemoja. Kuten esimerkiksi sen, kuinka yhä tänä päivänä monia ihmisiä syrjitään tai muuten tehdään kiusaa eriävien mielipiteiden johdosta. Monien menestyksekkäiden televisiosarjojen käsikirjoittajana kunnostautunut John McNamara pitää hyvin homman kasassa, sillä jokaisen kohtauksen dialogi on hyvin nasevaa ja tinkimätöntä. Se taas tarjoaa kunnon pohjan näyttelijöille. Jokainen roolisuoritus on todella onnistunut. Breaking Badista suurelle yleisölle tutuksi tullut Cranston osoittaa olevansa roolissaan uskottavan tiukka, mutta sopivan inhimillinen. Vastapainona hänen roolisuoritukselleen mainitsen juorutoimittaja Hedda Hopperia esittävän dame Helen Mirrenin, joka suorastaan loistaa äärimmäisenä kommunistien jahtaajana. Heikkoutena elokuvassa on tietynlainen paatoksellisuus, joka hivenen sai ainakin allekirjoittaneen vaivaantuneeksi. Siksi puolikas tähti lähti pois.

Lisämateriaalina tarjolla kaksi dokumenttia: Kuka oli Trumbo? ja Kuinka näyttelijä Bryan Cranston valmistautui rooliinsa?

Jukka L. Savolainen for smackthejack.net

Photo’s Copyright by Scanbox, 2016

Traileri:
e>