STOP THE PRESS!

World War II Classics: Airwars – Eastern Front

world_war2_eastern_frontOhjaus: David Manson & Jonathan Booth
Käsikirjoitus: Gavin Bott / Eagle Media
Tuotanto: David Manson
Pääosissa: Jonathan Booth (kertoja)
Arvio: 3/5

Itärintaman ilmasodankäynti on tämän dokumentin aiheena. Kuten edellisessäkin Airwars dokumentissa, tämäkin on jaettu kolmeen osaan, joista jokainen käsittelee hieman eri osa-aluetta.

Ensimmäinen dokumentti ”The Eastern Front 1941-1945” käsittelee pääasiallisesti Luftwaffen toimia operaatio Barbarossassa, sen osuus operaation alkupään helppoihin voittoihin oli tärkeä. Huoltolinjojen pidentyessä saksalaiset lyhyenkantaman hävittäjät ja pommittajat muuttuivat ongelmallisiksi ja lopulta muu armeija porhalsi ulos Luftwaffen koneiden tieltä. Toisaalla Saksan hyökkäyksen aiheuttamasta kaaoksesta toipuva Neuvostoliitto onnistui pelastamaan osan ilmavoimiaan ja järjestämään esim. Moskovalle kunnollisen ilmapuolustuksen. Tämä kuvio yhdistettynä Venäjän kovaan talveen, teki Luftwaffen yritykset pommittaa Neuvostoliiton pääkaupunkia melko tyhjiksi. Talvella 1942, Stalingradin operaation vähitellen epäonnistuessa, Luftwaffen komentaja Hermann Göring sai varsinaisen älynväläyksen, nimittäin Stalingradissa olevan kuudennen armeijan huoltamisen ilmateitse. Tilanteessa, jossa Luftwaffe oli jo hätää kärsimässä keskellä Venäjän talvea, idea ilma-sillasta ei olisi voinut tulla huonompaan aikaan. Lopulta ”voittamattoman” Luftwaffen nujersi, ei vihollinen vaan Venäjän armoton talvi.

Toisena dokumenttina näemme”The Doolittle Raid:in” joka käsittelee toisen maailmansodan strategisesti ehkä järjettömintä operaatiota. Tämä ”Doolittle Raid:iksi” nimetyn operaation suunnittelu alkoi heti Pearl Harbourin hyökkäyksen jälkeen. Sen kohteena ei ollut sen vähäisempi kuin Tokio. Tämän kohteen saavuttamiseksi, operaatiossa käytetyt B-25 pommittajat jouduttiin keventämään ja lastaamaan lisäpolttoaineella aselastin kustannuksella (jokainen 16 pommittajasta kantoi mukanaan vain neljää 120kg:n pommia). Koko operaation idea oli, että nämä modifioidut pommikoneet voitiin laukaista lentotukialukselta ja ne lentäisivät Japanin ylitse Kiinaan. Miehistöille ei kerrottu operaation kohdetta ennen kuin koneet olivat ilmassa, tosin miehistö tiesi operaation olevan poikkeuksellisen vaarallinen. Päivällä tapahtuneen hyökkäyksen aiheuttamat materiaaliset tuhot olivat pienet, (vain 48kpl 120kg pommeja, joita neljännes oli palopommeja) mutta operaation moraalinen vaikutus oli uskomaton. Samaan aikaan, kun Amerikan taistelutahto nousi, Japanissa oltiin shokissa koska kukaan sitten mongolien ei ollut hyökännyt manner- Japaniin.

Viimeisessä dokumentissa esitellään ”The Great Marianas Turkey Shoot”, joka on samaan aikaan lyhyt oppimäärä Tyynenmeren taisteluista toisessa maailmansodassa kuin myös kuvaa karulla tavalla Japanin keisarillisten ilmavoimien tuhoa ja virhearvioita jotka ne aikaansaivat. Kahden päivän aikana Japani menetti noin 600 lentokonetta ja viisi laivaa, joista kolme oli lentotukialuksia, sekä suurimman osan kokeneista lentäjistään. Amerikkalaisilla vastaava luku oli 123 pudonnutta hävittäjää, joista noin 80 koneen miehistö saatiin pelastettua. Dokumentissa sivutaan myös doktriini eroja Japanin ja Yhdysvaltojen ilmasodankäynnissä.

Dokumentin äänen ja kuvanlaatu on edelleen tv-tasoa, eikä levy sisällä ekstroja. Kuitenkin mielenkiintoinen kappale toisen maailmansodan historiaa joka valottaa todellisuutta sotaelokuvien takana.

Mika Peltola for smackthejack

photos copyright by PAN VISION 2006