STOP THE PRESS!

Tale of Tales

Tale of TalesOhjaus: Matteo Garrone
Käsikirjoitus: Edoardo Albinati, Giambattista Basile, Ugo Chiti, Matteo Garrone, Massimo Gaudioso
Tuotanto: Matteo Garrone, Anne Labadie, Jean Labadie, Jeremy Thomas
Pääosissa: Salma Hayek, John C. Reilly, Christian Lees, Jonah Lees, Vincent Cassel, Shirley Henderson, Hayley Carmichael, Stacy Martin, Toby Jones, Bebe Cave
Arvio: 4/5

Tale of Tales perustuu historian vanhimpaan satukirjaan, italialaisen Giambattista Basilen Pentameroneen. Se kertoo kolme erillistä tarinaa, jotka kuitenkin nivoutuvat yhteen yllättävällä tavalla.

Kaartin nimekkäin tähti lienee Salma Hayek, joka näyttelee jälkikasvusta haaveilevaa kuningatarta. Pojan syntyessä maailmaan putkahtaa myös alhaisempaa kastia oleva kaksoisveli. Äidin pirtaan ei istu, että eriarvoisista veljeksistä kasvaa läheisiä, joten hän pyrkii kaikin keinoin erottamaan pojat toisistaan. Toinen tarina kertoo köyhistä ja rumista siskoksista, jotka haaveilevat ikuisesta nuoruudesta, ja saavat kokea julman kohtalon tavoitteeseen pyrkiessään. Kolmannessa kertomuksessa ollaan jälleen hovioloissa. Tyttärestään piittaamaton kuningas laittaa pystyyn vedon, jonka seurauksena tytär naitetaan karmaisevalle luolassa majailevalle jätille.

Ohjaaja Matteo Garrone ei ole päästänyt laumaansa helpolla. Hulppeat puitteet kuljettavat suoraan satojen vuosien taakse kuninkaiden linnoihin ja synkkiin metsiin. Sirkustemppuilijat, merihirviöt ja jättiläiset luovat huikaisevan mailmaan, jollaiseen harvoin pääsee kurkistamaan. Tunnelman viimeistelee Alexandre Desplatin upea musiikki.

Elokuva muistuttaa siitä, kuinka julmia ja surullisia sadut oikeasti ovatkaan. Ja usko pois, tuhkimot ja lumikit ovat tämän rinnalla pelkkää piknikkiä.

Sini Kantola for smackthejack.net

Photo’s copyright by Future Film, 2016.

Traileri: